lauantai 25.1.2020 Paavo, Pauli, Paul, Paavali

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

Varaston rakentaminen puhutti valtuustoa

CAVERION Oy:lle rakennettava kylmävarasto herätti vilkkaan keskustelun Leppävirran kunnanvaltuustossa maanantaina. Useat valtuutetut pitivät asian valmistelua kiireisenä ja 450 000 euron rakennuskustannuksia sen vuoksi vähän hatusta vedettynä.
Kunta rakentaa 45 henkilöä Leppävirralla työllistävälle yhtiölle 800 neliön kylmävaraston KVR-urakkamallilla. Rakennus vuokrataan putkisto-, säiliö- ja laitekomponentteja valmistavalle yhtiölle pääomavuokrasopimuksella, jonka vuotuinen vuokra koostuu 1/20 osa toteutuneista rakennuskustannuksista lisättynä 12kk euribori+2% menojäännöksestä. Vuokraan lisätään arvonlisävero. Keskimääräinen arviovuokra tällä hetkellä on noin 29 000 euroa vuodessa. Yhtiöllä on oikeus lunastaa rakennus jäännösarvolla haluamallaan hetkellä.
Investointiin ei ole varauduttu talousarviossa, joten hankkeen toteuttamiseen valtuusto myönsi 450 000 euron lisämäärärahan tilapalvelujen menokohdalle.
Valtuutettu Harri Voutilainen (sit.) ehdotti toteutusta kiinteistöyhtiön kautta, mutta esitys ei saanut kannatusta.
– Ohuelta pohjalta tässä joutuu tekemään päätöksiä. Kustannusarvio on ”heittolaukaus”, Voutilainen moitti. Hän esitti myös maaperätutkimuksen tekoa ennen rakentamista, ettei sitä kautta tule kustannuksiin yllätyksiä.
Katrina Rajakannas (Ll) toivoi päätöksenteon pohjaksi muutakin tietoa yrityksestä kuin pelkän nimen, jotta päättäjät voisivat selvittää yhtiön vakavaraisuutta.
Kunnanjohtaja Matti Raatikainen kertoi Caverion Oy:n olevan YIT:stä irrotettu, pörssinoteerattu yhtiö.
– Kustannusarvio on teknisen toimen antama, ja toteutustapa poikkeaa tavanomaisesta siinä, että tässä tapauksessa yritys maksaa vuosittain pääomakuluja pois, Raatikainen selvitti.
Lauri Roponen (kesk.) totesi, että hanke on varmaankin hyvä, mutta valmistelu kaipaisi parannusta.
– Pitäisi olla mahdollisuus tutustua paremmin asiaan etukäteen. Karttapiirros esimerkiksi liitteenä selvittäisi asiaa. Mutta jos tänne vain on tulossa teollisuusyrityksiä, niin tällä korkotasolla rakennetaan niin paljon kuin on tulijoita, Roponen kannusti.
Pekka Itkosen (ps.) mielestä varaston rakentamisen valmistelu olisi kuulunut tekniselle lautakunnalle.
– Ymmärrän valtuutettujen kannat tässä asiassa erittäin hyvin. Hinta on kova kylmälle hallille. Urakan annossa on pyrittävä roimaan alitukseen. Ja tulevaisuudessa pitää saada tarkempi selko, mitä rakennetaan, miten ja kenelle, Itkonen esitti.
Mervi Laatikainen (kd.) toivoi, että yritykset, joille kunta rakentaa jotakin, tulisivat pitämään päättäjille pienen esittelyn itsestään.
Veli-Pekka Pienimäki (sit.) kertoi kunnanrakennusmestari Risto Kosusen laskeneen rakennuksen hinnan viime aikoina rakennettujen tilojen pohjalta, jolloin hinnaksi muodostuu 500 euroa neliöltä.
– Ei ole tarkoitus tehdä ylimitoitettua rakentamista, Riston mukaan summa riittää.
Reijo Sikanen totesi, että kunnassa pitäisi ensin perusteellisesti miettiä mitä tehdään.
– Hinta on humpautettu miten sattuu, Sikanen arvosteli.

Jätä kommentti

*