torstai 27.2.2020 Torsti

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

Valtuusto tyytymätön aloitteisiin vastaamiseen

VALTUUSTOALOITTEISIIN epämääräisesti vastaaminen närkästytti Leppävirran kunnanvaltuustoa maanantai-iltana.
Keskustelu alkoi Vokkolan alueen kunnostustöiden yhteydessä Katrina Rajakannaksen ja parin muun valtuutetun tekemästä aloitteesta läheisen uimarannan kunnostamiseksi. Lautakunnan vastaus ”Investointiluonteisten hankkeiden toteuttaminen ja niiden aikataulu ratkaistaan vuosittain talousarviokäsittelyn yhteydessä. Uimarannan toiminnasta ja vuosihuollosta vastaa kunnan tytäryhtiö Leppäkerttu Oy.” ei tyydyttänyt valtuutettuja.
Katrina Rajakannas totesi uimarannan kuntoon laittamisen olevan tahtokysymys, ei kiinni rahasta.
– Turha haaveilla venäläisistä turisteista, jos meillä paikat ovat huonommassa kunnossa kuin heillä.
Lauri Tirkkonen yhtyi Rajakannaksen näkemykseen ja totesi rannan olevan häpeäpilkku, kuten myös Schaumannin rakennuksen Kalmalahden rannassa. Näiden asioiden kuntoon saattaminen ei ole kunnallisneuvoksenkaan mielestä rahasta kiinni.
Mervi Laatikainen ehdotti, että rannan kunnon päivittäisestä ”tsekkaamisesta” ja siitä eteenpäin tiedottamisesta kunnostajille voisi huolehtia Junapuiston työntekijä.
Valtuuston puheenjohtaja Pekka Nykänen totesi yhteenvetona valtuutettujen viestin tekniselle johtajalle olevan, että uimaranta siistiksi.

KESKUSTELU jatkui samalla linjalla myös heittopaikka-aloitteesta. Teknisen lautakunnan vastaus aloitteeseen heittopaikan sijoittamisesta Vokkolan urheilualueen kunnostussuunnitelmaan oli valtuutettujen mielestä liian ympäri pyöreä.
– Miten asialle kävi. Riittivätkö rahat vai eivätkö? kyseli Heikki Ropponen.
Lauri Roponen puolestaan luki vastausta niin, että ”ehkä tehhään, ehkä ei”.
Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Pekka Itkonen valisti valtuustoa, että heittopaikka-asiaa on käsitelty pitkin kesää ja urheiluseurojen kanssa käydyssä palaverissa on sovittu, että heittopaikka tulee urheilukentän viereen rannan puolelle.
– Heittopaikka sijoittuu etelään ja sektori tulee monitoimitalolle päin – turvallisen matkan päähän. Hanke ei tuo kustannusvaikutuksia, Itkonen viestitti.
Myös tekninen johtaja Virve Wright osallistui keskusteluun toteamalla, että nyt hänkin jo osaisi vastata aloitteeseen.
– Heinäkuussa kustannukset olivat vielä niin suuret, että ne ylittivät kaksinkertaisesti kustannusarvion. Puolet oli pakko karsia pois. Nyt voin kertoa, että heittopaikka toteutuu. Säistä riippuu, voidaanko se asfaltoida syksyn aikana, vai jääkö päällystäminen kevääseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leppävirran kunnanvaltuusto keskusteli hartaasti valtuustoaloitteisiin vastaamisesta. Reijo Sikanen (vasemm.), Katrina Rajakannas ja Lauri Tirkkonen (oik) olivat tyytymättömiä vastauksiin. Telan puheenjohtaja Pekka Itkonen (keskellä) selvitti heittopaikka-aloitteen etenemistä. Riitta Räisänen tyytyi tällä kertaa vain kuuntelemaan.

PAASONKALLION toimintakeskuksen toimitilojen parantamisesta on tehty myös valtuustoaloite, jossa lautakunnan vastaus oli samanlainen kuin uimarannan kohdalla.
Mervi Laatikainen tiesi kertoa, että Paasonkallion liedet ja uuni eivät toimi, ja lepohuoneesta puuttuu sänkyjä. Ihmisten on nukuttava lattialla.
Reijo Sikanen kysyi, pitäisikö valtuuston tehdä uusi toimintasääntö aloitteisiin vastaamisesta.
– Pelleilyksi menee. Jos 20–30 nimeä on paperissa, niin aloite pitää ottaa vakavasti. Sen pitää kohdistua oikein, ja sen pitää sisältyä seuraavaan budjettiin. Nyt ne tulevat valtuustoon takaisin nahkapäätöksinä, Sikanen jyrähti.
Lauri Tirkkonen toivoi, että Paasonkallion toimitilojen parantaminen toteutuu vuosina 2016–2017, kuten kunnan investointiohjelmaan on kirjattu.
Rajakannas komppasi Tirkkosta ja totesi, että kun aloite tulee toteutumattomana takaisin, on kuin löisi äänestäjiä korville.
Heikki Ropponen oli Paasonkallion aloitetta tekemässä ja totesi sen lähteneen tarpeesta.
– Demokratian ääni ei kuulu. Virkamiehet voisivat käydä katsomassa siellä, voisiko pienellä rahalla tehdä jo jotain.
Keskustelu päättyi Veli-Pekka Pienimäen toteamukseen, että kummallisista asioista valtuustossa keskustellaan.
– Onko kuntaan tullut tieto, että sänkyjä puuttuu? Me voidaan tehdä niitä vaikka tuolla koululla, jos tieto tulee, että niitä tarvitaan.

Jätä kommentti

*