perjantai 20.9.2019 Varpu, Vaula

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

Valtuusto: Sorsakosken koulu jatkaa, uuden koulun sijainti vielä auki

LEPPÄVIRRAN kunnanvaltuusto päätyi eilisessä kokouksessaan uuden koulun rakentamiseen.

Kunnanhallituksen esityksestä poiketen koulun sijoituspaikaksi ei tule välttämättä Vokkolan alue. Myös Sorsakosken, Konnuslahden ja Kurjalan koulut säilyvät jatkossa.

Vokkolan alueen poistamista päätöksestä esitti Lauri Tirkkonen, jonka esitys voitti äänin 23-7, 5 äänesti tyhjää. Tirkkonen kyseenalaisti paikkavalinnan toteamalla, että alue on tärkeä matkailulle ja liikunnalle sekä kysymällä, häiritseekö koulutyö näitä osa-alueita.

Sorsakosken koulun lopettamispuheet Tirkkonen tyssäisi alkuunsa. Hän muistutti, että Leppävirran hyvinvointia on pitkälti rakennettu myös sorsakoskelaisten verotuloilla.

– Sorsakoskelle on tulossa vetovoimaisia tontteja, ja kyläkoulu ja kyläkauppa ovat vetovoimatekijöitä sekä kylälle että kunnallem, hän totesi ja sai taputuksen runsaalta lehteriyleisöltä.

Tirkkosen esitystä puolsi Veikko Pitkänen, joka myös ehdotti, että Vokkolan alueen plussat ja miinukset koulun sijoituspaikkana kirjattaisiin tarkkaan ennen päätöksentekoa.

Puoltopuheen koulutoimenjohtajan Taisto Kainulaisen tekemälle esitykselle piti Jorma Rajakannas. Hän totesi, että vaikka koulutoimenjohtajan kanssa on tullut otettua yhteen, tämä on kuitenkin aina osoittanut olevansa oikeassa.

– Ennemmin tai myöhemmin koulut lakkaavat ja oppilaat tullaan siirtämään uuteen koulukeskukseen. Siitä ei päästä yli eikä ympäri.

Pelastavia tekijöitä, kuten esimerkiksi maahanmuuttajaperheitä tai kasvavaa syntyvyyttä, ei Rajakannas usko ilmaantuvan. Hänestä olisi viisasta rakentaa kerralla sellainen koulu, jossa olisi tilaa kaikille oppilaille myös tulevaisuudessa.

Esitystä ei Rajakannaksen puheenvuorosta syntynyt, vaan sen tekemisestä vastasi varavaltuutettu Leena Kaulamo. Kaulamo kannatti koulutoimenjohtajan selvityksen pohjalta tekemää esitystä kaikkine kohtineen.

Kaulamo moitti, että kunnan päättäjät tekevät politiikkaa lasten kustannuksella. Hänestä Kainulaisen tekemässä selvityksessä on nähtävillä pitkän ajan oppilaskehityksen trendi, joka tuskin tulee kovinkaan heppoisesti muuttumaan.

Kaulamon esitystä kannatti Veli-Pekka Pienimäki, ja tämän myötä valtuusto äänesti ensin Kaulamon ja Tirkkosen esityksen välillä. Tirkkosen esitys voitti äänin 28-5, 2 äänesti tyhjää.

Lisää kunnanvaltuuston kokouksesta voi lukea 10.11. ilmestyneestä Soisalon Seudusta sekä ensi viikon 17.11. lehdestä.

 

Keskustelu kouluverkkokysymyksestä johti kahteen äänestykseen eilisessä kunnanvaltuuston kokouksessa.

 

Jätä kommentti

*