sunnuntai 5.7.2020 Unto, Untamo

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

Toukka-armeija iski tuomiin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuomenkehrääjätoukkien valtaama tuomi kirkkopuistossa herättää ihmettelyä ja ällötystä. Kesäleppävirtalaiset Topias ja Raimo Heinonen ja Oula Laiti ihmettelivät ”kelmuun” kääriytyneitä runkoja ja toukkien paljoutta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toukat jylläävät kirkkopuiston tuomessa, ja kun niistä loppuu kaluaminen, siirtyvät pikkuhiljaa myös läheisiin koivuihin.

KIRKKOPUISTON pääparkkipaikan reunalla kasvava monihaarainen tuomi on kuin hopeamaalilla suihkutettu tai ”elmukelmuun” kääritty. Lähempi tarkastelu osoittaa, että kyseessä on tuomenkehrääjäkoi on valloittanut tuomen tuhansilla toukillaan ja seitillään. Seurakunnan puutarhuri Pekka Etula kertoo, että tuomenkehrääjäkoita on turha ryhtyä häätämään, sillä sitä on nyt kaikkialla, missä kasvaa tuomia. Ja kun tuomet on kaluttu, toukat siirtyvät muihinkin puihin. Niitä on jo myös kirkkopuiston koivussa, lähellä tuomea. Yponomeuta -sukuun kuuluu kahdeksan Suomesta tavattua lajia, joista jossain määrin mainittavia tuhoja aiheuttavat myös pihlajankehrääjäkoi (Yponomeuta padellus) ja omenankehrääjäkoi (Yponomeuta malinellus). Lajit muistuttavat ulkonäöltään huomattavasti tuomenkehrääjäkoita. Tuomenkehrääjäkoita tavataan kaikkialla tuomia kasvavilla paikoilla. Toukat elävät suurina ryhminä erittämänsä seitin suojissa ja syövät puut runsaana esiintyessään jopa täysin lehdettömiksi. Tuomet selviävät yleensä tuhosta hyvin ja kasvattavat uudet lehdet myöhemmin kesällä. Jos huomattava tuho kuitenkin toistuu useita vuosia peräkkäin, puut saattavat kuolla. Kukin toukkaryhmä syö kaikki oksan lehdet ja lehtien loputtua ne siirtyvät joukkona uuteen oksaan. Täysikasvuiset toukat koteloituvat tiiviinä ryhminä seitin suojiin. Toukkien seittejä on tuomissa alku- ja keskikesällä ja loppukesällä koteloituneista toukista kuoriutuu aikuisia perhosia. Naaras munii nuorille oksille noin 60 munan rykelmiä, joiden läpimitta on joitakin millimetrejä. Osa munista kuoriutuu jo syksyllä, mutta toukat eivät poistu munasta ennen kevättä. Lähde: Wikipedia

Jätä kommentti

*