Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan metsänomistajille Pohjois-Savossa tänä vuonna 25 000 eurolla 23 hehtaarin alalta, kerrotaan Suomen metsäkeskuksesta. Koko maassa korvauksia maksetaan yhteensä 740 000 euroa 1 460 hehtaarin alalta.
Ilmoitettujen vahinkojen ja korvausten määrä nousi Pohjois-Savossa hieman viime vuodesta. Korvaukset maksetaan metsänomistajille maalis-huhtikuun aikana.
Metsäkeskus arvioi Pohjois-Savossa hirvieläinvahinkoja viime vuonna 23 hehtaarin alalla. Hirvivahinkokorvauksia maksetaan arviointien pohjalta 25 000 euroa: tästä summasta arviointikustannusten osuus on 3300 euroa.
– Viime vuonna korvaussumma oli 21 000 euroa, eli korvausmäärän taso nousi hieman edellisvuoteen nähden. Eniten hirvivahinkokorvauksia maksetaan tänä vuonna Kiuruveden ja Kuopion alueille, kertoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Mikko Korhonen Suomen metsäkeskuksesta.
Koko Suomessa eniten hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa. Keski-Pohjanmaalle vahinkokorvauksia ei makseta Suomen metsäkeskuksen mukaan tänä vuonna ollenkaan.
– Todellisuudessa hirvivahinkoja on paljon enemmän kuin metsänomistajat hakevat niihin korvauksia. Moni pahakin vahinko jää ilmoittamatta ja korvaukset hakematta, sanoo kehittämisasiantuntija Heikki Kuoppala Suomen metsäkeskuksesta.
Metsänomistajien kannattaa tarkistaa taimikoiden kunto vähintään kerran vuodessa, Suomen metsäkeskus suosittaa. Paras ajankohta siihen on keväällä, kun lumi on sulanut ja lehtipuut ovat vielä lehdettömiä.
Hirvituhoja esiintyy tyypillisesti noin kolmen metrin mittaisissa mäntytaimikoissa, mainitaan tiedotteessa. Hirvet syövät puuntaimien oksia, latvuksia ja kuorta sekä katkovat puunrunkoja, mikä heikentää taimikon kasvua.
Korvauksia voi hakea muistakin kuin vain hirven ruokailun jäljistä: hirvieläinvahinkokorvausta voi saada hirven lisäksi kuusipeuran, saksanhirven, japaninpeuran, valkohäntäpeuran ja metsäpeuran aiheuttamista metsävahingoista.
Jos metsästä löytyy hirvieläinten aiheuttamia vahinkoja, niistä voi ilmoittaa metsään.fi-palvelun kautta.