Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Voimaksi viikolle | Toivon kynttilät

”Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan/ olemme kaikki hiljaa kätketyt./ Me saamme luottaa uskolliseen Luojaan, /yhdessä käydä uuteen aikaan nyt.”

Virsi 600 nousi nopeasti suosittujen virsien joukkoon nykyisen virsikirjan julkaisemisen jälkeen yli 30 vuotta sitten. Virren teksti perustuu Dietrich Bonhoefferin vuonna 1944 vankilassa kirjoittamaan uudenvuoden runoon, jonka hän oli laatinut läheisilleen ja rakkailleen. Vankilaolosuhteista ja toisesta maailmansodasta huolimatta Bonhoefferin teksti katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen.

”Jos ahdistuksen tie on edessämme,/ myös silloin Kristus meitä kuljettaa./ Annamme Isän käsiin elämämme./ Hän itse meille rauhan valmistaa.”

Moni asia tuo levottomuutta mieleen, taloudellinen epävarmuus, terveydellinen tilanne, maailmantilanne; ahdistuksen aiheita riittää. Kuljemme niiden läpi kipujen miehen ja sairauden tuttavan, Jeesuksen, kanssa. Jumala voi lahjoittaa meille vaikeuksien keskelle sisäisen rauhan, joka voi tuntua käsittämättömältä elämäntilanteeseemme nähden. Raamattu puhuukin rauhasta, joka käy yli ymmärryksen.

”Suo, Herra, toivon kynttilöiden loistaa,/ tyyneksi, lämpimäksi liekki luo./ Valaiset pimeän, voit pelot poistaa./ Jää keskellemme, Kristus, rauha tuo!”

Kynttilän liekki on oikeastaan erinomainen toivon symboli. Pieni liekki uhmaa pimeyttä ja tuo muistutuksen valosta. Kynttilän liekki on kristitylle rukouksen merkki: rukous nousee ylös kuin kynttilän liekin lämpö. Liekki muistuttaa meitä myös taivaallisesta valosta, joka kerran valaisee uudet taivaat ja maat. Raamattu puhuu myös rakkauden väkevästä liekistä. Jumalan rakkaus katoamatonta, se ei tuhoudu eikä sitä uhkaa hiipuminen. Kaiken se kestää, kaiken se toivoo.

”Kun pahan valta kasvaa ympärillä,/ vahvista ääni toisen maailman,/ niin että uuden virren sävelillä kuulemme kansasi jo laulavan.”

Pelkojen ja vaikeuksien keskellä kannattaa suunnata ajatukset kestävään toivoon, jonka Kristus, pimeyden, pahan ja kuoleman vallan voittaja, on meille antanut. Se toivo voi kannatella silloin, kun ympärillä on pimeyttä ja pelottavia asioita.

”Hyvyyden voiman uskollinen suoja/ piirittää meitä, kuinka käyneekin./ Illasta aamuun kanssamme on Luoja./ Häneltä saamme huomispäivänkin.”

Suojatkoon sinua ja läheisiäsi rakastava, kaikkivaltias ja armollinen Jumala, Isä ja Poika ja Pyhä Henki!

Kirjoittaja on Leppävirran seurakunnan kirkkoherra.