Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turvallisuuskysymykset nousevat esiin Soisalon Seudun vaalikoneessa – oletko samaa mieltä kuin ehdokkaasi?

Mediatalo Keskisuomalaisen ja PunaMusta Median lehtien eduskuntavaalikone on avattu, ja se löytyy myös Soisalon Seudun verkkosivulta.

Vaalikoneessa on 15 valtakunnallista kysymystä sekä joukko paikallisia kysymyksiä. Niiden määrä vaihtelee alueesta riippuen.

– Olemme pyrkineet kysymään ehdokkailta sellaisia kysymyksiä, jotka ovat relevantteja, kuuluvat kansanedustajan vastuulle ja kiinnostavat lukijoita, Mediatalo Keskisuomalaisen vaalikoneesta vastaava sisältöjohtaja Markus Pirttijoki luonnehtii.

– Aihepiireistä turvallisuus on tässä vaalikoneessa noussut korostetusti esiin, kun turvallisuusympäristö maailmalla on muuttunut.

Vaalikoneet sopivat kaikista vaaleista erityisen hyvin juuri eduskuntavaaleihin, arvioi valtio-opin väitöskirjatutkija Veikko Isotalo Helsingin yliopistosta.

– Eduskuntavaaleissa vaalikoneen kysymyksillä on mahdollista kattaa valtakunnalliset poliittiset kysymykset hyvin laajasti. Kuntavaaleissa kysymykset ovat niin paikallisia, että vaalikoneen kysymyksiä voi olla vaikea sovittaa jokaiseen kuntaan sopiviksi, Isotalo vertaa.

– Eduskuntavaaleissa vaalikoneen käyttö on myös koettu hyödyllisemmäksi kuin esimerkiksi presidentinvaalissa, koska ehdokkaita on paljon enemmän.

Edellisten eduskuntavaalien alla jo noin puolet äänioikeutetuista käytti vaalikonetta.

– Vaalikoneista on tullut olennainen osa puolueiden ja ehdokkaiden vaalikampanjoita.