Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus 31.1.2022 Nuorten uutisnälässä on kasvunvaraa

Uutisten viikko on Suomen merkittävin mediakasvatustempaus. Sanomalehtiviikon nimellä se on tullut kouluissa kautta maan tutuksi jo useita vuosia, ja opastanut lapsia ja nuoria tiedonhankintaan. Koulujen rooli mediakasvatuksessa on korostunut vuosien mittaan, kun entistä useampaan koululaisen kotiin ei sanomalehteä enää aamuisin tule, eikä kasvuikäisillä ole käytössään myöskään digitaalista uutisalustaa.

Tärkeää on erottaa mielipiteet uutisista.

Nuorten kiinnostus omaa elämää lähellä oleviin uutisaiheisiin on vahvistunut, selviää Kantar TNS Oy:n Uutismedian liitolle tekemästä Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimuksesta. Kiinnostavimpien uutisaiheiden kärjessä 13–18-vuotiaiden nuorten keskuudessa ovat nyt nuorten elämään liittyvät uutiset. Nuoret ovat aiempaa enemmän kiinnostuneita mielenterveyteen, terveyteen, hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin liittyvistä aiheista, toisten nuorten tekemistä sisällöistä, kiusaamiseen liittyvistä aiheista sekä uutisista, joissa on haastateltu nuoria.

Tutkimukseen vastanneista nuorista 39 prosenttia seuraa uutisia päivittäin. Tässä on paljon kasvunvaraa. Pojat seuraavat uutisia aktiivisemmin kuin samanikäiset tytöt. Uutisten seuraamisen aktiivisuus kasvaa merkittävästi iän myötä. Huolissaan täytyy silti olla siitä kasvavasta joukosta, joka ei seuraa uutisia. Edelliseen vastaavaan tutkimukseen verrattuna on uutisia päivittäin seuraavien joukko pienentynyt, mikä ei ole hyvä suunta.

Nuoret kokevat oman medialukutaitonsa varsin hyvänä. Yli puolet nuorista kokee, että on vähintään melko helppoa arvioida, onko jokin uutinen totta vai ei. Väärää tietoa on liikkeellä erityisen sakeasti sosiaalisessa mediassa, joka tulvii väritettyä, yksisilmäistä, katteetonta ja valheellistakin aineistoa verhottuna uutisen tai toimitetun artikkelin muotoon. Tärkeää on erottaa mielipiteet uutisista. Vastuullisen journalismin erottaminen kaikenkarvaisesta mielipiteiden muokkaukseen tähtäävästä aineistosta vaatii vastaanottajaltaan yhä enemmän. Medialukutaito kasvaa ja kehittyy, kun seuraa eri uutiskanavia.