Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopiolaistutkimus paljastaa saunomisen terveysvaikutukset – saattaa pidentää elinikää

Säännöllinen saunominen saattaa pidentää keski-ikäisten elinikää, sillä se vähentää tulehdustiloihin ja tulehduksellisiin sairauksiin liittyvää kuolleisuutta. Yhteys havaittiin keski-ikäisillä miehillä, jotka kävivät saunassa 3–7 kertaa viikossa. Asiasta uutisoi keskiviikkona Suomalainen Lääkäriseura Duodecim.

Tutkimukseen osallistui 2 600 kuopiolaista miestä, jotka olivat 42–61-vuotiaita, kun 28-vuotinen seuranta alkoi. Seurannan aikana 1 600 heistä kuoli.

Tulosten perusteella riski menehtyä seurannan aikana oli kasvanut niillä miehillä, joiden veren hs-CPR-pitoisuus oli suuri. Herkkä C-reaktiivinen proteiini eli hs-CRP on merkkiaine, jonka suuri pitoisuus liittyy tulehdustiloihin ja moniin kroonisiin sairauksiin.

Kun analyysissa huomioitiin saunominen, suureen hs-CRP-pitoisuuteen liitetyt riskit havaittiin vain miehillä, jotka saunoivat kaksi kertaa tai harvemmin viikossa. Sen sijaan kolmesti tai useammin saunovien kuolleisuus ei suurentunut seurannan aikana, vaikka heillä olisi ollut korkea hs-CRP-pitoisuus.

Saunomisen terveyshyödyistä on jo aikaisempaa näyttöä: se saattaa muun muassa alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten ja valtimoiden toimintaa. Tiettävästi aikaisemmin ei ole tutkittu saunomisen ja hs-CRP:n yhteisvaikutuksia. Sen takia tarvittaisiin lisätutkimusta tulosten varmistamiseksi.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.