Itä-Suomen poliisi on antanut viime viikkojen aikana sakot auton luistattelusta yli sadalle kuljettajalle. Sakoista noin kolmasosa on annettu Pohjois-Savossa ja loput lähes yhtä suurin osuuksin Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.
– Suurin osa sakotetuista kuljettajista on ollut 2000-luvulla syntyneitä miehiä. Osa nuorista kuljettajista tai heidän kavereistaan on jakanut luistattelusta videoita tai myös livelähetyksiä sosiaalisessa mediassa, komisario Seppo Porokka Itä-Suomen poliisista kertoo.
Pohjois-Savossa luistattelutapauksia on tullut poliisin tietoon usean eri kunnan alueelta.
– Niitä on tullut ilmi yhtä lailla Tahkolla sivuteiltä kuin Kuopion keskustasta. Poliisilla on tiedossa tiettyjä kylätien pätkiä ja kaupunkialueella kauppakeskusten pysäköintialueita, joilla näitä luistatteluja ajetaan etenkin iltaisin. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei sellaista kylää enää olekaan, jossa ilmiötä ei näkisi edes joskus.
Aiempinakin vuosina autojen luistattelijoita on ollut esimerkiksi pienemmissä kuntataajamissa tai sivuteillä. Tänä talvena uutta on ollut se, että tahallisia luistatteluja on ajettu ja kuvattu myös Kuopion keskustassa, jossa voi kaikkina vuorokauden aikoina olla myös jalankulkijoita.
Poliisi pitää vaarallisena sitä, että luistattelusta eli snowdriftingistä on tullut muoti-ilmiö, johon liittyvät myös livelähetykset netissä.
– Livelähetyksessä nuorelle kuljettajalle voi tulla paine esitellä omia autonkäsittelytaitojaan niin, että riski ylittää omat taidot on erittäin suuri, Porokka sanoo.
Poliisin mukaan aiemmin puhuttiin siitä, miten takapenkkiläiset voivat yllyttää nuoren kokemattoman kuljettajan ajamaan yli taitojensa, mutta nettilähetyksen kautta yllyttäjiä ja paineen tunnetta voi olla paljon enemmän.
Nettilähetyksissä on ollut sellaisia, joissa luistattelijan takana on ajanut toinen auto ja sieltä on kuvattu luistattelijan ajosuoritusta.
Toinen tapa tehdä livelähetyksiä on se, että kuljettaja on kuvannut itse ajoaan näyttäen välillä nopeusmittaria tai ikkunasta ulos.
Ajoa on voinut kuvata myös matkustaja. Tällaisissa lähetyksissä on myös voitu laskea esimerkiksi pisteitä siitä, miten auton perää luistattamalla on saatu kaadettua aurausviittoja.
Kaikki vastaavat nettilähetykset saavat poliisilta täystyrmäyksen, koska itse ajotapa on vaarallinen.
‒ Luistattelu vaarantaa kuljettajan lisäksi niin matkustajien kuin reitille osuvien sivullisten turvallisuuden. Aggressiivinen ajotapa ei kuulu tieliikenteeseen.
Snowdriftingissä eli luistattelussa autoa kuljetetaan mahdollisimman kovalla nopeudella ja suuressa luistokulmassa suuntaa muutellen niin, että auto voi käytännössä luisua tien laidasta toiseen.
Poliisin mukaan monella nuorella kuljettajalla on käytössä tehokas taka- tai nelivetoinen auto, joka mahdollistaa luistattelun.

Luistattelun vaara on siinä, ettei auto ole koko ajan kuljettajan hallinnassa, jolloin se voi karata käsistä ja suistua esimerkiksi pylvääseen.
Toinen ongelma on se, että yleiset tiet eivät ole oikeita paikkoja autotempuille. Hiljaisellakin tiellä mutkan takaa voi tulla vastaantulija tai esimerkiksi sivuluisussa vedetyn risteyksen takana onkin jalankulkija tai traktori lumitöissä.
Esimerkiksi Tahkon alueelta useat muut autoilijat ovat ilmoittaneet poliisille tapauksista, joissa mutkaisella tiellä on tullut yllättäen vastaan tien leveydeltä luistatellut autoilija.
Lisäksi esimerkiksi Kuopion keskustassa on tiedossa tapaus, jossa perää luistattanut autoilija ei meinannut saada oikaistua autonsa perään pois jalkakäytävän puolelta ennen kuin vastaan tuli jo jalankulkijoita kävellen kerrostalojen välissä vailla mahdollisuutta paeta edestä minnekään sivulle.
Porokan mukaan tänä talvena poliisin tietoon ei ole kuitenkaan tullut vakavia onnettomuuksia, mutta tätä menoa vahinkoja voi vielä sattua.
– Kalustotappioita taitaa jo tulla joka viikko. Kun lumipenkat kovettuvat, puskureita on jo mennyt. Joitakin pylväisiin törmäämisiäkin on ollut, mutta poliisin tietoon ei ole tullut, että kukaan olisi vielä tänä talvena loukkaantunut näissä tapauksissa.
Kun poliisi sakotti noin sataa autoilijaa luistattelun takia joulukuussa, heistä joka kolmas määrättiin ajokieltoon. Väliaikainen ajokielto määrättiin vakavasta piittaamattomuudesta.
Ajokieltoon määrätyistä kuljettajista noin kolmasosa oli saanut ajokortin poikkeusluvalla eli he olivat pääosin 17-vuotiaita kuljettajia.
– Nuoret tiedostavat, että ajokortti voi lähteä tuollaisesta ajamisesta, mutta hetken huumassa se unohtuu. Moni ei myöskään miellä ennalta seurauksia, mitä ajokortin menettäminen tarkoittaa, Porokka pohtii.
– Monelle nuorelle kuljettajalle valkenee vasta ajokortin menettämisen jälkeen, että se vaikuttaa siihen, miten pääsee töihin tai harrastuksiin.
Ajokielto voi olla erityisen hankala, jos on opiskelemassa tai työskentelee kuljetusalalla. Väliaikainenkin ajokielto voi silloin viivästyttää opintoja, johtaa työpaikan menetykseen tai ainakin taloudelliseen menetykseen ajokiellon ajan.