Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimaksi viikolle | Uusi vuosi – Jeesuksen nimessä vanha voi jäädä taakse ja uusi alkaa

Joulukertomus on edennyt kahdeksanteen päivään, jolloin Jeesukselle annettiin nimi. Tämä nimi liittyy myös osuvasti vanhan taakse jättämiseen ja uuden alkamiseen, mikä on usein tapana tehdä lupauksina uuden vuoden alussa.

Nimi on ylipäätään tärkeä asia. Se auttaa tunnistamaan henkilön ja voi kertoa hänen identiteetistään. Tietenkin myös muilla kuin ihmisillä voi olla nimi. Jeesuksen nimi oli vielä erikoisempi, koska Jumala itse oli sanonut Joosefille, Jeesuksen maalliselle isälle, että Jeesus oli Jumalan poika ja että hänen nimensä tulisi olla Jeesus, mikä tarkoittaa ”Jumala pelastaa”, koska hän pelastaisi kansansa sen synneistä. On melko hämmästyttävää, mikä tuon nimen merkitys oli, ja miten se siis avautuu pelkästään vain nimen kautta.

Erityistä on lisäksi myös se, että juuri tämän nimen kautta Jumala välitti ihmisille pelastuksen, eli kasteen ja uskon kautta Jeesuksen nimeen (nykyään kaste toimitetaan Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, mikä on myös kylläkin oikein). Tästä syystä myös monet meistä on nyt kastettu, jolloin meille on myös annettu nimi, ja sanotaan, että Jumala on jopa kutsunut nimeltä kaikki ihmiset.

Muutos alkaa näkyä ihmisen elämässä kuin itsestään, eikä se tuo hyvää vain ihmiselle itselleen vaan myös muille rakkauden muodossa.

Näin ihminen voi siis saada syntinsä anteeksi, pelastua Jumalan tulevalta tuomiolta, päästä pois syntiin langenneesta maailmasta ja jopa iankaikkiseen elämään Jumalan kanssa. Näin Jumala siis haluaa pelastaa. Jeesuksen tavoin myös ihmisestä tulee Jumalan lapsi, ja hän saa Jumalalta myös Pyhän Hengen, joka auttaa häntä toimimaan rakkauden mukaan jo nyt, mikä johtaa myös tämän maailman hyvään ja kantaa hedelmää myös tulevaisuuteen. Näin ihmisen on myös mahdollista tehdä samoja tekoja, joita Jeesus teki ja joista tämän päivän evankeliumiteksteissä erityisesti puhutaan, ja jotka ovatkin melko osuvasti Raamatun mukaan tehtävä juuri ”Jeesuksen nimessä”.

Mainittakoon, että Jeesukselle on annettu Raamatussa myös monia arvonimiä, jotka osoittavat hänen suurta merkitystään. Näitä ovat esimerkiksi Ihmisen Poika, Jumalan Karitsa, Kristus, Messias, Sana ja Vapahtaja.

Niinpä, kuten uuden vuoden alussa, toisin kuin uudenvuodenlupauksissa, niin myös kaikkina muina päivinä on mahdollista ja aivan todellista jättää vanha taakseen ja aloittaa uusi. Tätä lupausta ei myöskään itsessään anneta, vaan se vain vastaanotetaan. Sillä kun lupaus otetaan vastaan, muutos alkaa näkyä ihmisen elämässä kuin itsestään, eikä se tuo hyvää vain ihmiselle itselleen vaan myös muille rakkauden muodossa, jota kaikki pohjimmiltaan tarvitsevat. Viime kädessä tämän muutoksen uskotaan myös johtavan jopa ikuiseen elämään, jota suurempaa muutosta lienee myöskään vaikea kuvitella. Kaiken tämän tekee siis mahdolliseksi vain se, että kaikki tämä tapahtuu Jumalan tahdosta - ja Jeesuksen ihmeellisessä nimessä!

Ole siis siunattu – Jeesuksen nimessä!

Kirjoittaja on Leppävirran seurakunnan seurakuntapastori.