Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimaksi viikolle | Rauhan viesti

”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” Jouluevankeliumissa kaikuva enkelien ilmoitus on sanoma rauhasta. Tuota samaa rauhan viestiä on tänä jouluna kertonut myös partiolaisten Vanhan pappilan pihalle tuoma rauhantuli. Tuli on tuotu alun perin Betlehemistä Jeesuksen syntymäpaikalta. Rauhantuli on perinne, joka on saanut alkunsa vuonna 1986 Itävallasta. Siitä lähtien on liekki noudettu aina ennen joulua Jeesuksen syntymäpaikalta ja lähetetty matkaan. Vuodesta 1988 eri maiden partiolaiset ovat ottaneet perinteeksi Rauhantulen kuljetuksen. Rauhantuli on matkannut partiolaisten kuljettamana yli kolmeenkymmeneen Euroopan maahan sekä myös Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Betlehemin rauhantuli muistuttaa tänäkin jouluna rauhan tärkeydestä ja kaikkia ihmisiä yhdistävästä halusta jakaa rauhaa maailmaan. Arkkipiispa Tapio Luoma kirjoittaakin rauhantuleen liittyvässä viestissään, että rauha on lahja, jonka vaaliminen on annettu meidän ihmisten tehtäväksi. Rauhantuli on viesti, jonka saamme ottaa vastaan, huolehtia ja jakaa sitä eteenpäin. Sama koskee rauhaa. Rauha on meille lahja, jonka saamme ottaa vastaan. Tuosta samasta lahjasta kertoo meille enkelien ilmoitus jouluevankeliumissa.

Rauha maan päällä ei toteudu itsestään, vaan sen hyväksi tulee toimia ja nähdä vaivaa.

Rauha on lahja, joka vaatii myös huolehtimista. Kuten rauhantuli, joka ilman huolenpitoa sammuu, myös rauha tässä maailmassa on kovin hauras. Enkelit antavat meille tehtävän edistää rauhaa ja toimia sen hyväksi. Rauha maan päällä ei toteudu itsestään, vaan sen hyväksi tulee toimia ja nähdä vaivaa. Enkelien laulu ei ole vain joulun tunnelmointia, vaan kehotus rakentaa rauhaa. Ensin tuo rauhankehotus annetaan Betlehemin paimenille ja sen myötä meille kaikille. Jokainen meistä on kutsuttu rauhantekijäksi.

Kuten rauhantuli on saanut alkunsa Betlehemistä, myös rauha alkaa seimen juurelta. Jumala ja hänen hyvyytensä on kaiken rauhan alku ja lähde. Jumalan lahja on näkyvissä pienessä seimen lapsessa. Tuo lahja annetaan kaikille ihmisille. Jumala ei anna meille vain jotain ulkoista lahjaa, vaan Jumala antaa meille itsensä.

Joulun lapsi, Rauhanruhtinas, on itse meille joulun lahja. Kuten joulun Raamatun tekstissä luvataan: ”Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhanruhtinas.” (Jes. 9: 5)

Kirjoittaja on seurakuntapastori Leppävirran seurakunnassa.