Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pohjoissavolaiset onnistuvat jälleen sähkönsäästössä – kulutus väheni enemmän kuin muualla Suomessa

Pohjoissavolaisten sähkönsäästö on jatkunut mallikkaasti marraskuussa.

Savon Voima Verkon toiminta-alueella on käytetty tämän vuoden marraskuussa 9,5 prosenttia vähemmän sähköä kuin viime vuoden marraskuussa. Lokakuun vastaava säästöluku oli 9,3 prosenttia. Luvuissa on huomioitu mahdollinen sään vaikutus.

Kulutusta ajavat alas sähkön korkea markkinahinta ja säästötoimenpiteet.

– Sähkön kulutuksen vähentämisen merkitys korostuu entisestään nyt, kun menemme kohti sydäntalvea ja mahdollisia todella kylmiä säitä. Tämä on kaikkien yhteinen asia, että sähköpulalta ja siitä johtuvista sähkökatkoilta vältytään, sanoo Savon Voima Verkon toimitusjohtaja Lauri Siltanen tiedotteessa.

Savon Voima Verkon toiminta-alueella sähköä on säästetty syksyn ja alkutalven aikana maan keskiarvoa enemmän. Fingridin mukaan koko maassa käytettiin sähköä marraskuussa 9 prosenttia vähemmän verrattuna vuodentakaiseen, mutta sään vaikutusta ole vielä huomioitu luvussa. Lokakuussa ja syyskuussa koko Suomea koskevat sähkönkulutusluvut olivat 7 prosenttia pienempiä kuin viime vuoden vastaavina kuukausina.

Suomalaisten sähkönsäästö ja jouluksi ennustettu lauha talvisää ennustavat hyvää sähkön riittävyydelle, vaikka jouluisin kotitalouksien sähkön käyttö usein kasvaakin.

Tämän hetken arvion mukaan joulun pyhinä sähköpula ei näytä todennäköiseltä ja joulua voitaisiin viettää ilman kiertäviä sähkökatkoja.

Lauri Siltanen kuitenkin muistuttaa, että tilanne voi muuttua nopeasti ja siksi jokaisen on hyvä olla varautunut katkoihin.

– Elämme poikkeuksellisia aikoja ja koko sähköjärjestelmämme on aivan erilaisessa tilanteessa kuin aiempina talvina. Tänä talvena isojen tuotantolaitosten vikaantumisilla ja sään nopeilla muutoksilla on normaalia tilannetta suurempi merkitys sähkön riittävyyden kannalta. Varautuminen siis kannattaa.

Siltanen muistuttaa, että katkoja voi esiintyä myös muista syistä kuin sähköpulasta johtuen, kuten lumikuormista. Savon Voimalla tehdään tälläkin hetkellä paljon ennaltaehkäisevää työtä lumikuormista aiheutuvien sähkökatkojen välttämiseksi.

– Tämän talven tiukin tilanne sähkön riittävyyden kannalta on vielä edessä, sillä useina vuosina kovimmat pakkaset ovat sattuneet tammi–helmikuulle. Katkojen riskiä lisää myös ikävät uutiset Olkiluoto 3:n viivästymisestä. Kukaan ei osaa ennustaa varmaksi tulevaa, joten me olemme varautuneena moniin eri tilanteisiin, Siltanen sanoo.

Savolaiset pihistelevät eniten sähkössä