Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion Energia nostaa kaukolämmön hintaa – omakotitalossa lisäkulua tulee muutama euro kuukaudessa

Kuopion Energia aikoo korottaa yleis- ja puulämmön energiamaksuja viisi prosenttia ensi vuoden alusta alkaen. Tarkkalämpö-tuotteen hinnat pysyvät entisellään. Korotuksen kokonaisvaikutus vuotuiseen kaukolämpölaskuun on keskimäärin 3,6 prosenttia. Kustannusvaikutus omakotitalossa on noin 3–5 euroa ja rivi- ja kerrostalossa 3–4 euroa kuukaudessa asuntoa kohti. Perusmaksuihin ei tule muutoksia.

Kuopion Energia kertoo tiedotteessa, että hinnankorotusten perusteena on Ukrainan sodan vaikutukset. Kaukolämmön tuotannossa käytettyjen puupohjaisten biopolttoaineiden hankintakustannukset ovat kohonneet yli 40 prosenttia vuoden takaisesta. Syynä hintojen nousuun on muun muassa Venäjän tuonnista luopuminen ja siitä seurannut kotimaisten biopolttoaineiden kysynnän kasvu.

– Kaukolämmön tuotannossa syntyvän sähkön pörssimyynnistä saatavilla tuloilla pystymme kompensoimaan kohonneita lämmöntuotannon hankintakustannuksia, minkä ansiosta hinnankorotus onnistutaan pitämään maltillisena, kertoo kaukolämpöjohtaja Reima Lassila tiedotteessa.

Riistaveden ja Vehmersalmen alueverkkojen osalta lämmön energiamaksut nousevat kahdeksan prosenttia. Muutoksen kokonaisvaikutus vuotuiseen kaukolämpölaskuun on keskimäärin 6,7 prosenttia. Rivi- ja kerrostalokohteissa lämmityskustannusten nousu asuntoa kohden on 4–6 euroa kuukaudessa. Pientaloissa kustannusvaikutus on noin 10 euroa kuukaudessa talon koosta ja lämmön kulutuksesta riippuen.

Alueverkkojenkin hintojen korotuksen perusteena ovat kohonneet lämmön hankintakustannukset. Perusmaksut säilyvät ennallaan.

Kuopion Sähköverkko Oy:n verkkopalvelumaksut säilyvät ennallaan ensi vuonna. Asiakkailta ei myöskään peritä perusmaksua joulukuulta 2022 eikä tammi- ja helmikuulta 2023.

Kuopion Sähköverkko Oy:n verkkopalvelumaksuihin ei tule korotuksia vuoden vaihteessa.

Päätöksen taustalla on Energiaviraston valvontamallin mukanaan tuomat muutokset. Lisäksi päätökseen vaikutti Fingridin ilmoitus, että kantaverkkomaksuja ei peritä jakeluverkkoyhtiöltä kaikilta kuukausilta.

– Olemme tyytyväisiä, että voimme pitää verkkopalveluhinnat ennallaan, vaikka rakentamiskustannukset ovat nousseet voimakkaasti. Kohdistamme kantaverkkomaksujen alennuksen vaikutuksen talvikauteen, kun sähkön tarve asiakkaillamme on suuri, kertoo Kuopion Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Kari Väänänen tiedotteessa.