Pohjois-Savon järvien sinileväseurannan mukaan syyskuun viimeisen viikon alkupuolella vallinnut tyyni sää suosi pintalauttojen muodostumista, ja levätilanne oli yksi koko menneen seurantajakson heikoimmista: sinileväkukintaa havaittiin peräti seitsemällä havaintopaikalla. Levätilannetta seuraa Pohjois-Savon ely-keskus.
Levätilanne olikin selvästi ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvoa (vuosien 1998–2021) heikompi. Niukasti sinilevää havaittiin Kiuruveden Rytkynjärvellä ja Toiviaisjärvellä, Siilinjärven Siilinlahdella sekä Unnukalla Kalmalahden uimarannalla ja Haijanselällä.
Leppävirran Palokilta raportoitiin runsas sinileväkukinta. Vakiopaikkojen ulkopuolisia havaintoja tuli Kallavedeltä: esimerkiksi eteläisen Kuopion Pirttilahdella oli tiistaina runsaasti rantaan ajautuneita sinilevälauttoja.
Vaikka sinilevät lisääntyvät nopeimmin lämpimän veden aikaan, ovat runsaatkin sinileväkukinnat mahdollisia myös syksyllä. Syyskeleillä tuulet sekoittavat vesikerroksia ja ravinteita päätyy syvemmältä levien käyttöön pintavesikerrokseen.
Tyynet jaksot mahdollistavat pintalauttojen muodostumisen ja ajautumisen rannoille. Ravinteiden ja valon riittäessä sinilevien kukintaa voi joskus esiintyä jopa jään alla.
Leväseurannan viimeistä viikkoa yleisempiä leväkukinnat olivat vakioseurantapaikoilla koko kesänä ainoastaan elokuun toisella viikolla, jolloin kymmenellä vakiopaikalla havaittiin levää.
Elokuussa levätilanne olikin kokonaisuutena selvästi tavanomaista heikompi ja eräillä seurantapaikoilla, kuten Siilinjärven Ahmolla ja Lapinlahden Onkivedellä kukinnat jatkuivat yhtäjaksoisesti yli kuukauden.
Alkukesä kesä–heinäkuussa oli puolestaan tavanomaista rauhallisempi levätilanteen suhteen, vaikka pintavedet olivat varsinkin heinäkuussa selvästi tavanomaista lämpimämpiä. Syyskuussa pintavedet viilenivät nopeasti ja levätilanne oli tätä viimeistä viikkoa lukuun ottamatta rauhallinen.
Kuluneen kesän leväseuranta oli osa jo neljännesvuosisadan jatkunutta valtakunnallista levähaittaseurantaa. Levätilanteen havainnoitsijoina Pohjois-Savossa toimivat pääasiassa kuntien ympäristö- ja terveysvalvontaviranomaiset, mutta osittain myös yksityiset kansalaiset.
Kuluneen kesä–syyskuun seurantakautena Pohjois-Savossa oli 21 pitkäaikaista vakioseurantapaikkaa sekä 13 muuta lyhyemmän havaintohistorian paikkaa eri puolilla maakuntaa. Leväseuranta jatkuu jälleen ensi kesänä.
Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää.
Sinilevät, eli sinibakteerit, tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan.
Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.