Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pohjois-Savossa on tehty paljon sinilevähavaintoja – osa esiintymistä on runsaita

Sinileväkukinnat ovat yleistyneet ja runsastuneet Pohjois-Savossa. Pohjois-Savon ely-keskus tiedottaa, että heinäkuussa levätilanne oli tavallista rauhallisempi, mutta tällä viikolla maakunnan viikoittaisilla seurantapaikoilla levätilanne on selvästi huonompi kuin vastaavana ajankohtana aikaisempina seurantavuosina.

Viikonlopuksi on ennustettu lämmintä ja tyyntä säätä, mikä saattaa lisätä sinileväkukintojen muodostumista.

Sinileväkukintoja on tavallisesti rehevissä järvissä. Niitä voi kuitenkin esiintyä myös vähäravinteisissa järvissä paikallisesti, mutta ne ovat lyhytkestoisia.

Pohjois-Savossa levätilannetta seurataan 22 paikassa. Tällä viikolla levää on havaittu lähes puolella paikoista. Esiintymät olivat runsaat Onkiveden, Joroisten Valvatuksen, Siilinjärven Kevättömän ja Kiuruveden Toiviaisjärven seurantapaikoilla.

Lisäksi sinilevää havaittiin vähäisiä määriä Kiuruvesi-järven ja Siilinjärven Siilinlahden seurantapaikoilla. Myös Siilinjärven Ahmon ja Pöljänjärven seurantapaikoilla oli hieman sinilevää. Vuorelassa Simpan uimarannalla tehtiin kesän ensimmäiset vähäiset sinilevähavainnot.

Siilinjärven Syvä-Kumpusessa ja Aumanalasessa havaittiin runsaasti sinilevää, kuten viime viikollakin. Iso-Jälällä Toivalan uimarannalla levätilanne oli säilynyt viime viikon kaltaisena, eli siellä havaittiin hieman sinilevää.

Lisäksi yleisö on ilmoittanut runsaista sinileväesiintymistä Kallaveden Säyneensalon rannassa, Maaninkajärvellä ja Onkiveden pohjoisosassa.

Jos vesi on selvästi sinileväpitoista, sitä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä eikä löylyvetenä saunassa. Sinilevät eli sinibakteerit tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, jotka aiheuttavat erilaisia oireita, kuten pahoinvointia, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä ja ihottumaa.

Selvästi sinileväpitoista vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Siinä ei saa myöskään uida.