Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pohjois-Savossa etsitään ennallistettavia puroja – maastotyöt aloitetaan kuluvana kesänä

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus etsii Pohjois-Savon alueella sijaitsevia purokohteita, jotka ovat menettäneet luonnontilansa. Valtion rahoittamassa Purohelmi-hankkeessa purot olisi tarkoitus ennallistaa.

Purohelmi on osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuutta. Purojen kohdalla tämä tarkoittaa virtaavan veden mutkittelua, uoman leveyden ja syvyyden vaihtelua sekä monimuotoista vesi- ja rantakasvillisuutta.

Ely-keskuksen mukaan pienvesien tilanne on ollut pitkään huolestuttava koko maassa. Puroja on käytetty eri tarkoituksiin, kuten vedenottoon, uittoihin ja vesien ohjaamiseen pois kuivatusalueelta.

Tänä keväänä Pohjois-Savossa on tehty purojen kartoitustyötä, jossa on pyritty löytämään yksityismailta potentiaalisia purokunnostuskohteita.

Kesän aikana ely-keskuksen asiantuntijat kartoittavat puroja ympäri maakuntaa. Ely-keskus pyytää ilmoittamaan erityisesti puroista, joita on käsitelty perkaamalla ja suoristamalla.

– Ennallistamisen tavoitteet eivät ole pelkästään kalataloudelliset, vaan huomioon otetaan myös muut puroon kytkeytyneet lähiympäristöt, kuten rantavyöhykkeet kasveineen ja eliöineen sekä puron luontaiset kulkureitit. Kohteesta kannattaa ilmoittaa, vaikka siellä ei olisi havaittu kaloja, Pohjois-Savon ely-keskuksen Purohelmi-hanketta koordinoiva Marita Kivioja pyytää.

Vinkkejä voi ilmoittaa sähköpostitse tai soittamalla.

– Puroja on Pohjois-Savossa enemmän kuin osaamme edes arvioida.