Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väestöhälyttimet soivat maanantaina – ei syytä huoleen, sillä kyse on vain kokeilusta

Pelastuslaitokset kokeilevat ensi maanantaina väestöhälytysjärjestelmän toimivuutta. Väestöhälyttimistä soitetaan maanantaina kello 12 kokeilumerkki, joka on yhtämittainen tasainen hälytysääni seitsemän sekunnin ajan. Kokeilumerkki ei edellytä ihmisiltä mitään toimenpiteitä.

Väestöhälyttimiä on kuntataajamissa ja ne ovat osa valtakunnallista väestöhälytysjärjestelmää.

Väestöhälyttimiä koekäytetään normaalistikin joka kuukauden ensimmäisen maanantaina. Ukrainan sodan ja yleisen uhkakeskustelun vuoksi osa saattaa kuitenkin säikähtää maanantaista kokeilumerkkiä. Hälytysääni ensi maanantaina ei kuitenkaan tarkoita ydinsäteilyn vaaraa eikä ilmahälytystä eikä siitä tarvitse soittaa hätänumeroon eikä muille viranomaisille.

Kokeilumerkki on lyhyt, ja sen tarkoitus on varmistaa, että kyseinen hälytin toimii.

Väestöhälyttimiä voidaan tarvittaessa käyttää yleisen vaaramerkin antamiseen. Yleinen vaaramerkki on selvästi pidempi eli se kestää minuutin. Yleisen vaaramerkin ääni on seitsemän sekunnin nouseva ja seitsemän sekunnin laskeva ääni, joka toistuu koko minuutin jakson ajan. Vaaramerkki voi olla myös kuuluttamalla annettu varoitus.

Yleiseen vaaramerkkiin liittyisi aina myös vaaratiedote, joka kuuluisi tai näkyisi televisio- ja radiokanavilla.