Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Oireettomia ei enää testata eikä altistuneita jäljitetä tai eristetä

Laaja-alaisesta oireettomien ja lieväoireisten testaamisesta sekä altistuneiden jäljittämisestä ja karanteeneista on tarpeen luopua, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Kuopion yliopistollinen sairaala ohjeistivat keskiviikkona.

Kansallinen testaus- ja jäljitysstrategia on päivitetty, kun pandemia leviää laajasti eikä tartunnanjäljityksellä ei ole enää samaa vaikuttavuutta kuin epidemian alkuvaiheessa.

Hengitystieinfektioon sairastuneen omaehtoisen eristäytymisen merkitys tartuntojen leviämisen estämisessä korostuu.

Tämänhetkinen testausmäärä sitoo hyvin runsaasti terveydenhuollon kapasiteettia, joten vakavasti sairastuneiden ja riskiryhmiin kuuluvien nopea testaaminen saattaa olla uhattuna. Testaaminen kohdistuu vastedes vakavasti sairastuneisiin sekä riskiryhmäläisiin. Heidän mahdollisuutensa päästä nopeasti testiin ei saa vaarantua laaja-alaisella lieväoireisten tai oireettomien testaamisella.

Tärkein näytteenoton kriteeri on henkilön oireisuus ja hoidon tarve. Myös vakavalle taudille alttiiden riskiryhmien suojeleminen sekä terveydenhuollon kantokyvyn turvaaminen ovat tärkeitä tavoitteita.

Koronanäyte tulisi aina ottaa vaikeaoireisilta potilailta tavanomaisin lääketieteellisin periaattein, korkean riskin ryhmiin kuuluvilta oireisilta henkilöiltä, myös lieväoireisilta raskaana olevilta sekä sote-alan työntekijöiltä.

Jos henkilö tarvitsee todistuksen tartuntatautipäivärahan saamista varten, hänen tulisi ensisijaisesti ottaa yhteyttä omaan työterveyshuoltoon tai yksityiseen toimijaan.

Lieväoireisen tulee välttää omaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Halutessa voi tehdä kotitestin. Positiivista tulosta ei tarvitse varmistaa terveydenhuollossa.