Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Kaikkea konkreettista hyvää uuteen vuoteen

Reilu vuosi sitten Leppävirralle avattiin lähituotepuoti, joka otettiin suurella ilolla ja innolla vastaan. Tarkoituksena on saada paikalliset ruoan ja muiden tuotteiden tekijöiden tuotteet kaikkien leppävirtalaisten ja vierailevien turistien saataville. Valikoimasta tulikin mitä monipuolisin ja hienoin! Siitä kiitos kaikille puotiin toimittaville, että puotia pyörittäville yrittäjille tehdystä työstä.

Leppävirran MTK auttoi lähipuodin yrittäjiä tukemalla ensimmäisen vuoden vuokraa, jotta hieno idea ei jäisi toteutumatta taloudellisen paineen vuoksi. Puodin toiminnasta onkin oltu kiinnostuneita ja sitä on käytetty esimerkkinä ja kannustimena muidenkin kuntien alueella.

Lähipuodin eteen tehty työ ja panostus on paikallisesti yksi suuri teko paremman tuottajahinnan eteen. Valitettavasti valtakunnan ja EU:n tasolla markkinoiden ja teollisuuden kanssa tehtävä työ paremman tuottajahinnan eteen ei ole yhtä helppo, se vaatii vielä suurempia voimia ja tekoja. Yhdessä rintamassa siihen pystytäänkin paremmin kuin yksin. Maatilojen kuluneen vuoden haasteet näkyvät nyt konkreettisesti ja tilanne on kärjistynyt loppuvuotta kohden. Haasteita viljelijöille aiheuttavat katovuoden lisäksi kohonneet tuotantopanoskustannukset, jonka vuoksi tulevan kevään kylvöissä ja tilojen toiminnassa on suurta epävarmuutta. Ongelman ydin on se, etteivät viljelijät ole saaneet siirrettyä kohonneita kustannuksia myytävien tuotteidensa hintoihin. Tähän tarvitaan muutos mahdollisimman pian, jos haluamme pitää ruoantuotannossa nykyisen omavaraisuusasteen. Konkreettisia toimia tarvitaan, ja onnistunut ratkaisu mahdollisimman pian.

Onnistumisia Leppävirralla on lähipuodin lisäksi koettu tiehankkeissa. Ei ole sattumaa, että kansanedustajat Matti Semi ja Markku Eestilä ovat molemmat MTK:n kummikansanedustajia leppävirtalaisilla tiloilla. Semi ollut sitä jo vuodesta 2015 ja siten Leppävirran maatalousasiat ja Kurjalanrannantie on tullut hänelle tutuksi vuosien saatossa. Tällä oli iso merkitys siihen, että Kurjalanrannantielle myönnettiin niin sanottu joululahjaraha tien päällysrakenteiden kunnostamiseen ja uusimiseen. Yhteistyötä tehtiin niin järjestöjen kuin eri puoluevaikuttajien kesken. Tätä yhteistyötä aiotaan jatkaa, jotta saamme alueellisen edunvalvonnan maatalouden ja metsätalouden osalta pidettyä hyvässä vireessä, johon mm. alemman tienverkon kunto vaikuttaa! Eikä olisi pahitteeksi saada tulevissa eduskuntavaaleissa 2023 Leppävirralta omaa edustajaa läpi. Sillä kehitystä, investointeja, korjauksia ja ongelmien ratkomista riittää meillä tulevanakin vuonna ja siitä eteenpäin. Luottamustyötä onkin jatkettava yhtä ahkerasti. Oikein hyvää uutta vuotta 2022 kaikille!

Kirjoittaja on MTK-Leppävirran puheenjohtaja.