Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Jätevirroista syntyy uutta toimintaa ja työpaikkoja

Leppävirran eteläosissa sijaitsevan Riikinnevan jätelaitoksen alueella tapahtuu. Kuntien yhdessä omistama liikelaitoskuntayhtymä Keski-Savon Jätehuolto sai pitkät neuvottelut päätökseen Metsähallituksen kanssa maakaupoista, joissa kuntayhtymä ostaa 160 hehtaaria maata reilun miljoonan euron kauppahintaan. Vanhoista Hackmanin maista tulee merkittävä lisäys, sillä nykyisellään jätekeskuksen maa-alue on viitisenkymmentä hehtaaria. Keski-Savon Jätehuollon mukaan maata tarvitaan jätteiden hyötykäyttöön ja kiertotalouteen perustuvan liiketoiminnan kehittämiseen. Nykyinen alue on käymässä pieneksi ja ahtaaksi, kun jätteenkäsittelyä ja hyötykäyttöä on kehitetty.

Ennen puhuttiin kaatopaikasta, mutta nykyisin ydinasiana on kiertotalous. Jätejakeet pyritään hyödyntämään niin täysimääräisesti kuin mahdollista. Osa poltetaan Riikinnevalla. Riikinvoima Oy:n jätevoimala on ollut toiminnassa vajaat viisi vuotta. Kattilassa palaa vuosittain 140 000 tonnia jätettä, joka muutetaan kaukolämmöksi ja sähköksi.

Muitakin käyttömuotoja on olemassa. Wega Group tekee alkuvuonna mahdollisen investointipäätöksen Riikinnevalle rakennettavasta tuotantolaitoksesta, joka valmistaa biokaasua raskaan liikenteen tarpeisiin.

Kysymyksessä olisi 30 miljoonan euron investointi, joka toteutuessaan toisi Leppävirralle myös uusia työpaikkoja. Myös raaka-aineiden tuotantoon ja kuljetusketjuun tarvitaan paikallisia käsiä, kun kaasua on tarkoitus valmistaa myös maatalouden biomassoista.

Alustavien arvioiden mukaan Leppävirran tiloilla olisi asiaan kiinnostusta. Urakoitsijoille on tiedossa tämän myötä uutta työtä.

Riikinnevan seutu nostaa päätään nyt uudella tavalla. Tämä tukee myös Leppävirran kuntastrategiaa ja mainetta puhtaan energian keskittymänä.

Ennen puhuttiin kaatopaikasta, mutta nykyisin ydinasiana on kiertotalous.