Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Leppävirta on maakunnan tuulivoimakeskus

Pohjois-Savon liitto kartoittaa sopivia paikkoja tuulipuistoille. Leppävirta nousee jälleen kerran esille. Nyt katseet kohdistuvat Korpisenkankaan suuntaan. Alue sijaitsee Leppävirran lounaisosassa, aivan entisen Jäppilän rajan tuntumassa. Arvion mukaan alueelle voisi perustaa kahdeksan tuulivoimalaa.

Pohjois-Savossa on tällä erää vain kolme tuulivoimalaa. Luku on pieni moneen muuhun maakuntaan verrattuna. Länsirannikko on tuulipuistojen lukumäärällä mitattuna omassa sarjassaan. Pohjois-Savon ensimmäinen tuulipuisto alkoi tuottaa sähköä neljä vuotta sitten. Paikka on Leppävirralla Sarkamäen ja Saahkarlahden kylien välimaastossa. Nyt maakuntaan ryhdytään rakentamaan toista tuulipuistoa, ja tästä noin puolet on Leppävirralla ja toinen puolikas Suonenjoella. Saaristenmäen tuulipuiston kaavoitus on molemmissa kunnissa hyväksytty.

Saahkarlahdessa tuulipuiston melusta on valitettu, ja ympäristöluvan mukaisia meluarvoja on jouduttu tarkastelemaan. Saaristenmäessä vakituisia asuntoja on muutaman kilometrin sisällä tuulipuiston alueesta, ja melu- ja välkehaitat on luonnollisesti jouduttu ottamaan huomioon. Korpisenkankaan lähituntumassa ei ole asutusta, vaan tämä mahdollinen tuulipuisto tulisi sijaitsemaan mäkisen metsämaan keskellä.

Sähkön tarve kasvaa, mutta energia on tuotettava ympäristöystävällisesti. Ilman tuulivoiman lisärakentamista ei saavuteta niitä tavoitteita, joita on asetettu sekä energiantuotannolle että päästövaatimuksille. Läheskään kaikkiin tuulipuistojen sijoittamiselle otollisiin paikkoihin ei voimaloita nouse, mutta joka tapauksessa niitä rakennetaan seuraavan vuosikymmenen aikana lisää myös Pohjois-Savoon.

Leppävirta erottuu uusiutuvat energiantuotannon sijaintipaikkana jo nyt. Korpisenkankaan aluetta on syytä tutkia lisää tulevana tuulipuiston paikkana.

Ilman tuulivoiman lisärakentamista ei saavuteta niitä tavoitteita, joita on asetettu sekä energiantuotannolle että päästövaatimuksille.