Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Tähtiä on Leppävirralla riittänyt Elbe Nissisestä amerikkalaisveneeseen

Yleisradio täyttää 95 vuotta torstaina. Kuka oli ensimmäinen, joka lauloi radiossa? Oikea vastaus on Elbe Nissinen, leppävirtalaislähtöinen ja Leppävirralla Metropolitanin ja muiden estradien jälkeen vaikuttanut. En olisi muistanut, mutta Kyösti Koponen muistutti.

Nyt on sitten saatu käyntiin vanhojen valokuvien sarja tässä lehdessä. Kovasti sitä on kyseltykin näiden kolmen vuoden aikana, jotka olen tätä lehteä ollut päätoimisesti päätoimittamassa.

Taustaa on Warkauden Lehdestä, jossa pidin Kuka muistaa? -palstaa yhteistyössä Varkauden museoiden kanssa lähes 15 vuotta. Ideana oli se, että julkaistaan vanha kuva ja kysellään lukijoilta siihen liittyviä muistoja ja tietoja. Samalla tavalla toimitaan nyt.

Tämä toimii vain ja ainoastaan niin, että muistajat ottavat yhteyttä lehteen. Ensimmäisistä kuvista tuli pari yhteydenottoa. Enemmänkin voisi tulla.

Odottelen kuumeisesti tietoja nyt seuraavasta kuvasta.

Yhtenä aamuna piti vähän myöhästyä työmaalta ja poiketa Kalmalahden rannalle, kun laiturissa kellui tuttu vene

Onko kyseessä yksi ja sama vene vai kaksi eri venettä?

Vene oli Tähti, jonka on 1960-luvun lopulta omistanut leppävirtalaislähtöinen Vesa Kauhanen. Juttu kiertyi taas kerran Tähden historiaan.

Veneen omisti alun perin Paul Wahl, joka oli samaa sukua kuin Varkauden tehtaan pitkäaikaiset omistajat. Kyseinen Paul Wahl syntyi Varkaudessa 1876 ja asui suurimman osan elämästään Leppävirralla. Hän omisti Karlvikin kartanon. Myöhemmin hän asui virran varrella Marjolassa, joka on suvun omistuksessa edelleen.

Wahlilla oli siis tämä komea vene, ja sen nimi oli Gingo. Puhutaan, että vene olisi amerikkalainen, Yhdysvalloissa tehty siis. Paul Wahl kaupitteli toukokuussa 1914 Savo-lehdessä venettä, jonka pituus oli 23 jalkaa ja ”konstruktioni W. Hand. J:mr U. S. A.”. Tämä vene oli rakennettu myynti-ilmoituksen mukaan Sorsakoskella 1912.

Onko kyseessä yksi ja sama vene vai kaksi eri venettä? Niin tai näin, Wahlilta Gingo siirtyi vuoden 1920 paikkeilla Pekka Kansaselle, ja se nimettiin Tähdeksi. Spriikäyttöinen Alco-Vapor -apumoottori väistyi Buffalo-keskimoottorin tieltä ja moottoripursi muutettiin moottoriveneeksi. 1932 veneen osti Vesa Kauhasen isä vaatturi Emil Kauhanen, jonka laivuriuralla tämä oli ensimmäisiä askelia. Myöhemmin hänellä oli muun muassa moottorialukset Atomi ja Vety sekä höyryalus Savo, ja kuka osaa luetellakaan ne kaikki laivanrungot ja proomut, jotka hänen kauttaan vuosien mittaan kulkivat.

Kauhasen laivoista saisi oman jutun, ja saisi myös Paul Wahlista , ja ehkä myös Wahlin peltiveneestä, joka oli myöhemmin Kalle Hyvärisellä Riihirannalla.