Mielipide | Mitä se poikamies akalla tekee? – Räsälässä näytellään vielä tällä viikolla

Poikamiehet pyörityksessä -näytelmä (Räsälän Liittola 23.7.) sukelsi hauskasti vakavaan aiheeseen: emännän löytyminen syrjäkylälle poikamiestalouteen ei ole läpihuutojuttu. Ja jos tilalta puuttuu perillinen, periikö hukka vai valtio?

Tämän oivaltaa lopulta myös vanhapoikaisäntä, jolle kylän kuppilan pitäjä, entinen pappismies ryhtyy Amorin apulaiseksi.

Pappi on kulkeutunut maailmalta takaisin kotikylälle, jossa hän eli orvon lapsuutensa kasvattina. Uskollisuudenvelassaan hän ottaa sydämelleen kasvattiveljensä emännänpuutteen ja alkaa valmentaa tätä vastakkaisen sukupuolen treffaamiseen: baarissa kaverille hiljaisena hetkenä annetut tanssitunnit loppuvat alkuunsa, kun paikalla pölähtää kylän akkalauma.

Kuohunta kiihtyy, kun kylälle ilmaantuu italialainen puutarhaharjoittelijatar, jonka sukujuuret juontavat paikkakunnalle.

Papin omatkin rakkausasiat ovat joskus kokeneet konkurssin sanan varsinaisessa merkityksessä. Liekö se ollutkin se routa, joka on ajanut porsaan kotiin?

Omat haaveensa parisuhteesta on myös kuppilan pitäjän naispuolisella ystävällä. Mutta kuka vie ja kenet?

Räsälän iltamayleisö ansaitsee kiitoksen aktiivisesta myötäelämisestä; useimpien kohtausten väliin annetut aplodit innoittivat näyttelijöitä lavalla.

Näytelmän on kirjoittanut leppävirtalainen Keijo Kosunen, ja sen on ohjannut Laura Elina Martikainen.

Kosunen itse tekee kuppilanpitäjän roolin. Hänen eläväinen heittäytymisensä kannattelee alle tunnin mittaista komediaa, jossa draamankaari rullaa mukavasti, vaikka jokaista mutkaa ei väännetä rautalangasta. Kosusen tarinassa olisi potentiaalia myös koko illan näytelmäksi.

Räsälän iltamayleisö ansaitsee kiitoksen aktiivisesta myötäelämisestä; useimpien kohtausten väliin annetut aplodit innoittivat näyttelijöitä lavalla. Ja kuiskaajakin oli kukkansa ansainnut.

Poikamiehet pyörityksessä -näytelmän viimeinen esitys on perjantaina 6. elokuuta.

Menkää katsomaan, teitä varten se on tehty.

Etusivulla nyt

Luetuimmat