Pääkirjoitus Muutkin ihmiset on syytä muistaa mopoillessa

Mopoilu on ollut kuuman kesän kuumaakin kuumempi puheenaihe Leppävirralla. Asukkaat ovat kertoneet kärsineensä yöllisistä äänihaitoista. Ääritapaus on kylpylähotelli Vesileppiksen johtajan Kimmo Rossin kertomus, jossa hotelli on joutunut palauttamaan asiakkailleen rahoja takaisin, kun lomailijat eivät ole saaneet mopoilijoiden vuoksi nukuttua. Soisalon Seudun mopohaittoja koskevaan Facebook-kyselyyn vastasi lähes sata leppävirtalaista, ja kannanottoja jaeltiin puolesta ja vastaan.

Kesälomakausi saa nuoret liikkeelle. Lämpiminä kesäöinä on ollut mukava kokoontua vaikkapa sitten mopoilun merkeissä, ja loma-ajan vuorokausirytmi on sellainen, että nämä kokoontumiset venähtävät helposti pikkutunneille. Hellejaksolla moni on nukkunut ikkuna auki, jolloin mopon ääni kantautuu entistä kovemmin sisätiloihin. Ongelma on valmis, kun lepoa kaipaava herää äänekkääseen mopoiluun. Ääni kantaa kauas yöaikaan muuten hiljaisessa kirkonkylässä.

Muutama äänekäs mopo asutuksen tuntumassa on ilta- ja yöaikaan kieltämättä häiriötekijä. Osa nuorista ei tiedä tai ymmärrä aiheuttavansa häiriötä, osa ei siitä välitä. Kipakka palaute ei useinkaan vastaa tarkoitustaan, vaan se saattaa toimia nuorille päin vastoin yllykkeenä. Viranomaisiinkin on vedottu, mutta poliisin rahkeet ovat tiukalla. Muutakin tekemistä poliisipartioilla on kun käydä ajelemassa mopoilijoita pois häiriköimästä.

Mopoilijat ovat poikkeuksetta alaikäisiä, jolloin vanhempien vastuu korostuu. Vanhempien on syytä olla kiinnostuneita lastensa liikkeistä. Mopohaittojen kitkeminen vaatii harkitsevaa keskustelua.

Nuorten kuuluu saada kokoontua vapaa-ajallaan ja viihtyä yhdessä. Tolkku ja toisten huomioon ottaminen on tarpeen mopoillessakin.

Mopohaittojen kitkeminen vaatii harkitsevaa keskustelua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat