Mielipide | Topi Sorsakoski ei liity Sorsakosken kylään

Allekirjoittanut haluaa oikaista lehdessänne olleen virheellisen käsityksen, että Pekka Tammilehto olisi ottanut taiteilijasukunimensä Leppävirran teollisuuskylä Sorsakosken mukaan.

Pekka Tammilehto rupesi jo 70-luvun alussa kehittelemään tarinaa kuvitteellisen ähtäriläisen hanuristi -orkesterinjohtajan seikkailuista Pohjanmaalla. Hahmo sai nimekseen Topi Sorsakoski. Pekan isä oli muuten sivutoiminen tanssimuusikko ja sitten levyttänytkin laulaja Tapio Tammilehto.

Kun Pekka sitten kesällä 1975 tuli Jussi & The Boys -yhtyeen kitaristiksi, hän kertoi lähes jokaisen keikkamatkan alkajaisiksi uusimman episodin Topi Sorsakosken seikkailuja. Niinpä Pekkaa ruvettiin pian bändissä kutsumaan Topiksi ja nimi yleistyi nopeasti helsinkiläisissä muusikkopiireissä.

Kun Pekka Tammilehto siirtyi 80-luvun alussa Agents -yhtyeen solistiksi, päätti Esa Pulliainen, bändin johtaja, että mies ottaa taitelijanimen Topi Sorsakoski sekä keskittyy laulamiseen. Kitaran soittaminen ei kuulunut niin sanotun ”pystysolistin” rooliin, savuke kylläkin, kuten Markku Koponen on maininnut.

Jussi & The Boysin kitaristina vv. 1968-1974 olleen Antero Jakoilan tytär Laura ja hänen ranskalainen miehensä perustivat maatilayrityksen Leppävirralle, päätettiin nimeksi ottaa Sorsakosken Lammastila niin Jakoilan kuulun seuraajan kuin myös Sorsakosken kuuluisan kylän mukaan.

Kun tänä perjantai-iltana saunon vaimoni kanssa täällä Lohjan mökillä, käytämme saunamakkaroita nauttiessa täällä jo 40-luvulta peräsin olevia Hackmanin Sorsakosken tehtaiden veitsiä ja haarukoita. Niiden kahvat ovat vaaleaa luujäljitelmää, ja nämä todelliset klassikot ovat kestäneet hyvin kaikki vuosikymmenet.

Ehkäpä vielä joskus saamme niitä käyttäen nauttia Sorsakosken Lammastilan tuotteita!

Niinpä Pekkaa ruvettiin pian bändissä kutsumaan Topiksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat