Mielipide: Ympäristön uhkana on taas uusi kaivoshanke

Beowulf Mining teki koekairauksia Aitolammella syksyllä 2018. Merja Turunen

Anne Immonen Henna Poutiainen

Heinäveden Aitolammen malminetsintä on edennyt arviointivaiheeseen. Siellä puhutaan jo kaivoshankkeesta, kertoo Rasmus Blomqvist, Fennoscandian Resources -yhtiön Suomen vastaava (Lapuan lehti 25.3.2021).

Yhtiön malminetsintä alueella on jatkunut yli kolme vuotta, huolimatta siitä, että paikalliset asukkaat, mökkiläiset ja päättäjät Heinäveden, Leppävirran ja Tuusniemen kunnissa ovat esittäneet huolensa ja vastalauseensa kaivossuunnitelmille.

Yhtiön malminetsintälupa noin tuhannen hehtaarin alueella on vanhentunut tammikuussa, mutta yhtiö on hakenut jatkolupaa. Jatkoluvasta hallinto-oikeuteen tehty valitus on käsittelyssä.

Vaikka alue on pienentynyt aiemmasta, hanke on edelleen uhka Suvasveden ja Kermajärven vesistöille ja muulle ympäristölle. Hanke koskee siis myös meitä leppävirtalaisia.

Fennoscandian Resources on parhaillaan teettämässä ulkopuolisella konsultilla arviota Aitolammen hankkeesta.

Grafiittipitoisuus tällä alueella on matala verrattuna muualla maailmassa oleviin pitoisuuksiin.

Meidän on pidettävä puolemme, ettei Leppävirran Särkiniemen tapaus toistu Aitolammella.

Aitolammen mineraalin grafiittipitoisuuden arvioidaan olevan noin 4,8 prosenttia, kun esimerkiksi maailman suurimmassa grafiittikaivoksessa mineraalin grafiittipitoisuus on yli 16 prosenttia.

Oletettavissa on, että teknologiakehitys tuo uusia, kilpailukykyisiä ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja grafiitille, kuten suomalainen puuhiilestä tehty grafiitti.

Onko silloin turhaan riskeerattu ainutlaatuinen ympäristömme?

Fennoscandian Resources on emoyhtiönsä Beowulfin kautta aloittamassa yhteistyön suuren intialaisen akkuteollisuuden toimijan EAMPL:n kanssa.

Intialainen yhtiö pyrkii Suomen ja Pohjoismaiden kautta näin saamaan jalansijaa Euroopan markkinoille.

Näin mittavan toimijan astuminen maaperällemme aiheuttaa entistä suuremman huolen: suuren toimijan voi olla kannattavaa louhia suuria määriä raaka-aineita, vaikka grafiittipitoisuudet olisivat pieniä.

Avolouhos ja sivukivikasat olisivat valtavat, eikä ulkomaisia toimijoita pysyvä ympäristötuho painaisi.

Kahden kansanvälisen yhtiön toimet lähiseudullamme etenevät kaikessa hiljaisuudessa.

Meidän on pidettävä puolemme, ettei Leppävirran Särkiniemen tapaus toistu Aitolammella – ja vielä paljon suuremmassa mittakaavassa!

Juttua muokattu 27.4. klo 11.24 lisäämällä kirjoittajien nimet.

Kommentoi