Kirjastonurkka: Tervetuloa näyttelyihin!

Kuva on vuoden 2018 Leppävirran ministelijöiden nukkekotinäyttelystä. Anna Kaisa Piispanen

Anna Kaisa

Yksi hauskimmista museomuistoistani liittyy muutama vuotta sitten Kansallismuseossa olleeseen Barbie the Icon -näyttelyyn, jossa kävin aikuisen tyttäreni kanssa. Näyttely herätti paljon muistoja ja teimme riemastuttavan nostalgisen aikamatkan meidän molempien lapsuuden leikkeihin. Näyttelyn hurjaan suosioon vaikutti varmasti sen herättämät muistot, jotka saattoivat yhdistää useampaakin sukupolvea. Neljässä kuukaudessa näyttelyssä kävi noin 130 000 vierailijaa.

Kirjaston näyttelytila ei ehkä kilpaile suosiossa Kansallismuseon kanssa, mutta kivan pienen lisän se antaa oman kylän kulttuurielämään. Kirjasto on kaikkien yhteinen olohuone ja sen viihtyisyyttä lisäävät kuukausittain vaihtuvat, monipuoliset näyttelyt, joita on esillä niin alakerran näyttelytilassa kuin yläkerran vitriinissäkin.

Kirjaston remontin yhteydessä saimme erillisen näyttelytilan alakertaan. Huhtikuusta 2014 lähtien esillä on ollut jo 80 näyttelyä. Näytteilleasettajina on ollut mm. taiteilijoita, käsityöläisiä, kerhoja, seuroja, harrasteryhmiä, yhdistyksiä ja keräilijöitä. Esillä on ollut grafiikkaa, valokuvia, maalauksia, veistoksia, keramiikkaa, tekstiilitaidetta, videoinstallaatioita jne. Näyttelyiden monipuolisuus ja taitavien osaajien määrä on yllättänyt positiivisesti.

Näyttelytilan sijainti on hyvä, sillä se tavoittaa sellaisetkin asiakkaat, jotka käyttävät vain alakerran palveluja. Näyttelyn pystyttäminen on tehty helpoksi. Taulut voi ripustaa vaijereilla seinille. Liikuteltavat vitriinit, sermi, jalustat, tasot ja pöytä ovat näyttelyn rakentajan käytössä. Kirjasto tiedottaa näyttelyistä omilla somekanavillaan sekä kotisivuillaan. Myös paikallislehti raportoi mielellään näyttelyistä ja tuo siten positiivista näkyvyyttä sekä taiteilijoille että kirjastolle.

Kirjaston kotisivulla leppavirta.finna.fi on ajantasainen näyttelykalenteri. Samalta sivulta löytyvät sähköiset näyttelyhakemuslomakkeet. Näyttelyvaraukset voi tehdä täyttämällä joko sähköisen näyttelyhakemuksen tai kirjastolta saatavan paperisen version. Myös yläkerran vitriininäyttelyn voi varata täyttämällä sähköisen varauslomakkeen tai soittamalla kirjaston numeroon 044 797 5572.

Tähän mennessä suosituin kirjaston näyttelyistä on ollut Leppävirran ministelijöiden nukkekotinäyttely keväällä 2018. Väkeä kävi muiltakin paikkakunnilta katsomassa upeita minikoteja. Ministelijät ovat olleet taas ahkerina, ja nyt toukokuussa saamme heiltä uuden näyttelyn tilaamme. Tervetuloa kaikki pienet ja isot nukkekotien ystävät tai muuten vain taitavaa käsityötä arvostavat näyttelyvieraat!

Kommentoi