Paikallinen uutisvirta astuu uuteen aikaan – Soisalon Seutu ottaa käyttöön PWA-sovelluksen

Soisalon Seudun uutissovellus on asennettavissa ilmaiseksi. Antti Aho

Petri Karvinen

Soisalon Seudun lukeminen mobiilisti uudistuu. Nykyinen Soisalon Seutu -sovellus keskittyy jatkossa näköislehden lukemiseen. Reaaliaikainen uutisvirta on puolestaan seurattavissa uudella, verkkosivustoon pohjautuvalla uutissovelluksella.

Uutissovelluksen asentaminen on ilmaista. Asennus tapahtuu verkkoselaimella osoitteessa soisalonseutu.fi/asenna.

Savon Media Oy:n digipäällikön Jussi Murtasaaren mukaan muutos mahdollistaa aiempaa huomattavasti monipuolisemman lukijoiden palvelun.

– Uutissovelluksessa toimivat verokoneen, vaalikoneen ja jääkiekko-otteluiden tulospalveluiden kaltaiset toiminnot. Lisäksi ulkoasu ja käytettävyys kohenevat selvästi, hän kertoo.

Teknisesti ottaen uusi uutissovellus on soisalonseutu.fi-sivustoon upotettu toiminnallisuus. Tämän vuoksi se ei ole riippuvainen sovelluskaupoista eikä sitä tarvitse koskaan päivittää. Niin sanotuksi PWA:ksi (progressive web application, suom. progressiivinen verkkosovellus) kutsuttu tekniikka on yleistynyt maailmalla viime vuosina rajusti.

– Kyse on siitä, että verkkosivut ja ladattavat sovellukset – eli natiivisovellukset – lähestyvät teknisesti toisiaan, Mediatalo Keskisuomalaisen webmaster Timo Häkkinen selvittää.

– Natiivisovellukset toimivat kuitenkin vain tietyillä laitteilla ja käyttöjärjestelmien versioilla, kun taas verkkosivut aukeavat käytännössä kaikilla. PWA vapauttaa lehden ja sen lukijat tästä sekä monista muista rajoitteista, hän jatkaa.

Käytännössä uutissovelluksen sisältö ja ulkoasu on sama kuin Soisalon Seudun verkkosivuilla, joita voi edelleen lukea myös vanhaan malliin selaimella. Jatkuvasti kehittyvän PWA-sovelluksen asennus kuitenkin kannattaa.

– Käytettävyys tulee kohenemaan monin tavoin, pikkuhiljaa. Mahdollista voi olla esimerkiksi offline-selaus, mikä tarkoittaa, että uutisia voisi lukea tauotta pätkivänkin nettiyhteyden äärellä esimerkiksi mökillä tai junassa, Häkkinen ennakoi.

PWA-ominaisuuksien käyttöönotto luo Häkkisen mukaan tasa-arvoa mobiili- ja tietokonekäyttäjien välille.

– Jatkossa lukukokemus on kaikilla laitteilla sama. Tämä on paitsi kehittäjän näkökulmasta järkevää, myös lukijalle oikein, hän sanoo.

Kommentoi