Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kylillä revittiin pelihousut Kuopion eriarvoisesta rokotustaktiikasta – Kaupunki vastaa, miksi pitkä piikkitauko on tosiasia

Kuopion kaupunki valottaa nyt Vehmersalmen ja Riistaveden terveysasemien rokotustaukojen taustaa, sillä koronarokotusten tauottaminen viikoiksi 14–19 Vehmersalmella on herättänyt voimakasta kritiikkiä eriarvoisen aseman takia. Rokotustauko tulee nyt myös voimaan Riistaveden terveysasemalla viikoiksi 15–18.

Kaupungin mukaan syy taukoihin on se, että kesällä molemmat terveysasemat ovat suljettuina ja niillä ei voida järjestää THL:n suositusten mukaisia tehosterokotuksia oikeassa aikataulussa.

THL:n suosituksen mukaan ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen väliin tulee jäädä 12 viikkoa.

Ylilääkäri Pauliina Sulku toteaa tiedotteessa, että yksi haastavimmista seikoista on rokotteiden huono säilyvyys. Jotta rokotteet ovat takuuvarmasti kunnossa ja kylmäketjut säilyvät, rokotteita ei voi toimittaa useita päiviä ennen rokotuspisteisiin.

– Etenkin PfizerBiontechin rokote on herkkä kuljetukselle ja sulatuksen jälkeen sen säilymisaika on varsin rajallinen.

Sen takia jo ennen varsinaisia rokotuspäiviä terveysasemalla tulee olla henkilöstöä, joka ottaa rokotteet vastaan ja varmistaa niiden oikean käsittelyn ja säilymisen.

– Samalle rokotuspäivän aamulle kuljetukset eivät KYSin sairaala-apteekista ennätä.

Haaste on myös työvoiman saatavuus kesäaikaan. Pauliina Sulku kertoo, että tulevana kesänä on lisäksi erittäin todennäköistä, että suurten massojen ensimmäisen kierroksen koronarokotukset ajoittuvat juuri kesä–heinäkuulle.

– Tuolloin tarvitaan suuri määrä työvoimaa massarokotuspaikkoihin. Tämä tulee vääjäämättä heijastumaan palveluihin kautta koko Kuopion terveyspalvelujen, ei pelkästään rokotuspalveluihin.

Sulku toteaa, että positiivista on se, että valtaosa iäkkäimmistä vehmersalmelaisista, jotka kuuluvat suurimman riskin ryhmään, on jo rokotettu ennen nyt alkanutta taukoa.

Tauon jälkeen rokotukset jatkuvat normaalisti viikot 20–25 ja viikosta 32 eteenpäin kesäsulun jälkeen.

Vehmersalmella ja Riistavedellä asuvat ovat koko ajan voineet varata aikoja Kuopion pääterveysaseman rokotuskeskukseen ja mahdollisuus säilyy jatkossakin. Rokotusaikoja voi myös lähiterveysaseman tauon aikaan varata Kuopion pääterveysasemalle.

Pauliina Sulku muistuttaa, että tilanne on kaikille haastava, mutta sitä pitää tarkastella laajasti ja useita näkökulmia huomioiden.