Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Nyt kannattaa rummuttaa kuntavaaleja, vaikka ehdokkaita väsyttäisikin

Kuntavaalien siirtyminen kesäkuuhun antaa puolueille pelivaraa ja ehdokkaille enemmän aikaa kampanjointiin. Nyt näyttää vaan siltä, että väsymys on päässyt pahasti iskemään. Vaikka valtaosa puolueista oli vaalien siirtämisen takana, on jonkinasteista turhautumista aistittavissa niin yksittäisten ehdokkaiden keskuudessa ja paikallisjärjestöissä kuin valtakunnallisestikin. Leppävirralla vaalipäälliköt sanovat vetävänsä nyt henkeä. Ehdokaslistojen kasaaminen on vaatinut kovaa työtä. Urakka on valtaosin takana. Yksittäisiä nimiä saattaa listoille ilmaantua, kun niitä on toukokuun alkupuolelle mahdollista täydentää, mutta ryntäystä ei ole odotettavissa.

Vaalit ovat joka tapauksessa edessä. Näillä näkymin ne järjestetään kesäkuussa, vaikka koronan ympärillä leijuva epävarmuus saattaa tilannetta vielä muuttaakin. Päivänselvää on, että nykyiset valtuustot eivät istu maailman tappiin, olipa koronatilanne millainen tahansa.

Puolueille ei ole samantekevää, kuinka moni käyttää äänioikeuttaan ja miten äänet jakautuvat. Siihen nähden ehdokkaat ovat ihmeteltävän hiljaa. Korona rajoittaa kampanjointia toreilla ja turuilla, mutta sana on vapaa ja isoja asioita edessä ensi valtuustokaudella alkaen siitä, mitä palveluita järjestetään ja miten, kun todellisuus kuntatalouden paineissa on pakko kohdata.

Ehdokkailla olisi nyt avoin kenttä erottautua massasta omilla kannanotoillaan ja mielipiteillään. Jokainen tilaisuus on syytä hyödyntää. Äänestäjät ovat valmiina. Toivon mukaan ehdokkaiden tämän hetken väsymys ei ennakoi laimeita kuntavaaleja. Sekä puolueiden että kunnan kannalta on tärkeää, että mahdollisimman moni äänestää kesäkuussa. Äänioikeutetut määrittävät tasavertaisina kunnan suuntaa seuraavalle neljälle vuodelle.

Ei ole samantekevää, kuinka moni käyttää äänioikeuttaan ja miten äänet jakautuvat.