Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Korona lyö leimansa kuntavaaleihin

Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma varsinkaan nyt, kun koronan kanssa on yhtä aaltoliikettä ja myrskyä ennustetaan siltä rintamalta. Kuntavaaleihin valmistaudutaan siis epävarmoissa tunnelmissa. Aika ajoin nousee esiin ajatus vaalien siirtämisestä, mutta kyseessä on niin iso revohka, ettei siihen herkästi lähdetä. Sekin mahdollisuus on silti olemassa, jos tilanne kovin pahaksi ryöstäytyy.

Viimeksi äänestysprosentti Leppävirralla oli 59,5, mikä on nykymittapuulla hyvää tasoa. Maasta löytyy kuntia, joissa uurnille vaivautui alle puolet äänioikeutetuista. Kuntavaalit tuovat päätöksenteon lähelle, ja siksi niissä äänestetään hanakammin kuin vaikkapa EU-vaaleissa, joissa prosentti on parhaimmillaan samaa luokkaa Carillon kanssa.

Korona lyö pakostakin leimansa näihin vaaleihin. Varmastikin se näkyy äänestysaktiivisuudessa, ja takuuvarmasti se näkyy kampanjoinnissa. Näissä vaaleissa ei jaeta ämpäreitä, vaan kampanjat tehdään virtuaalisilla toreilla. Näkyvyys sosiaalisessa mediassa vaatii taitoa, jos ääniä ollaan siellä saalistamassa. Läheskään kaikki eivät sieltä omaa äänestäjäkuntaansa löydä.

Perinteinen paperinen lehti on ilmoitusvälineenä kova sana edelleen, ja mielipiteensäkin sen sivuilla saa kuuluviin.

Soisalon Seutu antaa tuolla viereisellä sivulla palstatilaa ehdokkaiden mielipiteille aina vaaliviikolle saakka. Muiden Keski-Savon lehtien kanssa esiteltiin käytäntöjä vaalipäälliköille viime viikolla, ja toivon mukaan sana leviää sitä kautta kentälle, mutta ei liene pahitteeksi sanoa asiasta sananen tässäkin.

Merkkimäärä välilyönteineen kaikkineen on siinä 2 500 merkin paikkeilla maksimissaan. Lyhyempi saa olla, mutta pitemmästä leikataan loppu pois.

Aina parempi, mitä tiiviimpi ja napakampi. Jos ehdokas haluaa, että juttu luetaan, niin kannattaa ottaa yksi asia paikallinen asia käsittelyyn eikä lähteä maailmoja syleileviin lurituksiin, jotka eivät massasta erotu. Jos nimittäin ääniä haluaa, on syytä erottua muista ehdokkaista.

Mielipiteet julkaistaan myös verkossa ilman maksumuuria, josta kirjoittajan on halutessaan kätevä jakaa mielipiteensä Facebookissa tai Twitterissä. Tämä pätee myös muihin mielipidekirjoituksiin. Joskus näkee, että mielipidekirjoituksesta otetaan kuva ja julkaistaan se omalla some-tilillä. Siitäpä sitä sitten kännykän näytöltä yritetään tihrustaa. Tämä linkin jako toimii paremmin ja on helpommin luettavissa.

Mielipiteitä otetaan vastaan vielä vaaliviikkoa edeltävällä viikolla. Nopeat syövät hitaat, jos vaaliviikon lehteen haluaa omia näkemyksiään esille.