Kirjastonurkka | Etäpalvelua kirjaston asiakkaille

Onko teillä suomenkielistä kirjaa vatsastapuhumisesta, kysyi nuori poika minulta aikoinaan. Ei ollut eikä muidenkaan kirjastojen kokoelmassa. Kerran asiakas oli vailla kirjaa, jossa olisi kuvia vanhoista röntgenlaitteista ja tietoa näiden historiasta. Yllätyin positiivisesti, kun sellainen löytyi Helsingin yliopiston kirjaston varaston uumenista.

Varsinkaan pienillä kirjastoilla ei ole resursseja hankkia kaikkia suomeksi ilmestyneitä teoksia, koska niitä julkaistaan vuosittain tuhansia. Siksi on tärkeää, että asiakas voi saada teoksen jostain muusta kirjastosta kaukolainana, jos sitä ei ole oman kirjaston kokoelmassa. Joskus tietty kirja saattaa löytyä vain yhdestä kirjastosta ja joskus taas asiakas jää ilman tarvitsemaansa teosta, koska sen lainaamista on rajoitettu. Esimerkiksi kotiseutukokoelmaan kuuluvia teoksia ei lainata lainkaan useista kirjastoista.

Vielä 1980-luvulla teoksen paikantaminen oli umpimähkäistä. Tilaus postitettiin ensinnä oman alueen maakuntakirjastoon, joka tarvittaessa lähetti tilauksen eteenpäin toiseen maakuntakirjastoon. Jos teosta ei löytynyt viidestä eri kirjastosta, tilaus palautettiin siihen kirjastoon, josta se oli alun perin lähetetty.

Tilaaminen nopeutui, kun kirjastot ottivat käyttöön faksit. Nykyään tilaukset voi paikantaa kätevästi hyödyntämällä verkkokirjastoja. Aikaisemmin kaukolainaksi tilattu teos saattoi tulla jo seuraavana päivänä, mutta nyt saa olla onnellinen, jos se on perillä viikon sisällä.

Kuopiossa sijaitsee ”kirjaparatiisi” nimeltä Varastokirjasto. Se perustettiin 1989, koska kirjastoilla on käytettävissä rajallisesti varastotilaa. Varastokirjaston tehtävänä on vastaanottaa ja säilyttää suomalaisista kirjastoista siirrettävää aineistoa sekä kaukolainata sitä tarvitsijoille. Varastokirjastoa voivat käyttää vain kirjastot, eivät yksityiset henkilöt.

Nykyään Varastokirjastossa on aineistoa yli 100 hyllykilometriä. Kirjaston saatua lisää tilaa välimatkat alkoivat olla niin pitkät, että työntekijöiden käyttöön hankittiin potkulaudat.

Varastokirjastossa on aineistoa yli 100 hyllykilometriä.

Vierailin Varastokirjastossa 1990-luvun alussa ja jo silloin numerojärjestykseen hyllytettyjen kirjojen määrä teki minuun suuren vaikutuksen. Tiloja esitellyt oppaamme kertoi, että kun ensimmäisen kaksipuoleisen hyllyn toinen puoli oli laitettu täyteen kirjoja, hylly kaatui kyljelleen. Sen jälkeen hyllyt tuettiin kattoon kiinni.

Kirjojen lisäksi Varastokirjastossa on suuri määrä aikakauslehtiä. Kun ensimmäisen kerran sain siellä skannatun lehtiartikkelin sähköpostiini, olin ylpeä siitä, kuinka nopeasti asiakas sai artikkelin luettavakseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat