Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pakina | Ratiotekniikkaa

Sain jouluksi retro-Ration vähän kuin perintönä, kun appiukko lähti tuonpuoleiseen. Aparaattia nuoremmat rintaperilliset eivät huolineet, se kun ei tunne nettiä eikä toista nykytekniikalla tallennettua musiikkia, esimerkiksi MP3, ei edes DVD:tä.

Vaan oli digiradioon jo tottuneella seniorilla muistin kaivelua ja kertausta, että miten suhinan sijasta sai ääntä kuuluviin, kun piiska-antennin sijaan oli vain yksi piuha. Sillä pitäisi muka kuulua taajamissa FM taajuudet. Ja sanotaan heti kun kerta tiedän, että se tarkoittaa taajuusmoduloitua (engl. frequency modulation) radiolähetystä. Näin luki vanhassa oppikirjassa.

Kaupunkien paikallislähetyksissä käytetään radiosignaalissa pystypolarisaatiota, jolloin antennina käy pelkkä piuhakin roikkumassa, pystysuorassa. Mutta seinien läpi tai ikkunoiden raoista ei signaali mielellään tule. Pärinäpoikien melu kylläkin.

No, Leppävirralta ei radiolähetintä antennipiuhalla löytynyt. Kuului vain kohinaa ja tuttua suhinaa, jota kuuluu korvien tinnituksesta johtuen aina muutenkin. Ratiomies kun olen, korvieni kuuloluut muuntanevat avaruuden magneettikentät radiokohinaksi?

Käytetään sitten Kuopiosta Digitan lähetyksiä. Siinä on vaakapolarisaatio ja TV-antenni toimii radiollekin, koska se sojottaa suoraan Puijon torniin ja on valmiiksi vaaterissa.

Kohinat loppuivat, vaikka korvien suhina jäi, kun TV-antennin johtoon liitettiin muutaman euron haaroitin, joka erottelee radiosignaalin erilleen. Sitten Ration viritys ja ei kun soimaan. Niin kovaa että minäkin kuulen. Silloin kun rouva on ulkona.

Ikäkuulossa korkeat äänet vaimenevat, ja radiolla voi vahvistaa diskantteja ja jättää bassot vähemmälle. Nyt kuuluu mahtavasti 60-luvun rokkia, soulia ja jatsahtavaa. Kuuntelu sitoo kuitenkin paikalleen istumaan. No TV-äänen toistossa musiikkiohjelmat tulevat upeasti Ration kaiuttimien kautta. Kovaäänisten, korjasi rouva heti kun kokeilin. Taitavat olla sellaisia aktiivikaiuttimia. Kaukosäädin tarvittaisiin.

Enemmän kuuntelen sittenkin kännykällä digitaalista Radio Nostalgiaa, kun äänessä on sarkastinen Katja Ståhl. Silloin voi vaikka kuntoilla tai tanssia paikoillaan tai pötköttää makuuhuoneessa. Avoimilla kuulokkeilla kuulee myös rouvan kutsun syömään.

Komea on retro-Ratio hyllyssä. Kasetteja se soittaisi, mutta niitähän ei meikäläisellä, aikaansa seuraavalla seniorilla enää ole. Ne on kierrätetty puhki aikoinaan.