Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulun menoliikenne alkaa Savossa jo perjantaina – Poliisi varoittaa ohittelun jonoissa johtavan vain turhiin riskeihin

Poliisi arvioi, että joulun menoliikenne käynnistyy jo tämän viikon perjantaina. Toiseksi vilkkaaksi menoliikenteen päiväksi odotetaan aatonaattoa eli ensi viikon keskiviikkoa.

Poliisi muistuttaa, että terveysviranomaiset ovat kehottaneet välttämään tarpeetonta matkustamista koronavirustilanteen vuoksi. Suositus koskee koko maata ja on voimassa myös joulun aikana.

Jouluksi osa siirtyy kuitenkin esimerkiksi mökeille oman perheen kanssa tai käy edes ulkona tapaamassa sukulaisiaan.

– Liikenne voi lisääntyä tällä viikolla jo perjantaina iltapäivällä Pohjois- ja Etelä-Savon pääteillä. Esimerkiksi Tahkolle on ennakkotiedon mukaan tulossa paljon väkeä, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista sanoo..

Savossa vilkkaimpia teitä joululiikenteessä ovat perinteisesti valtatiet 5 ja 9.

Pitkänmatkanliikenteen lisäksi joulua edeltävinä päivinä myös monenlainen asiointiliikenne voi vilkastuttaa teitä etenkin isoimmissa taajamissa.

Asiointiliikenne on perinteiseen tapaan ruuhkauttanut esimerkiksi markettien liittymiä tai hautausmaiden parkkipaikoilta tulevia risteyksiä. Tänä vuonna ei tiedetä, miten koronavirustilanne jakaa asiointiliikennettä eri päiville.

– Kokonaisuudessaan joulun meno- ja paluuliikenteen odotetaan olevan vähäisempää kuin viime vuonna, Pahkin sanoo.

Joulun paluuliikenteen odotetaan näkyvän pääteillä jouluviikonlopun lauantaina ja sunnuntaina, mutta paluuliikenne perinteisestikin jakautuu useille päiville.

Poliisi: Varaa aikaa siirtymiin

Joululiikenteessä on pahimmillaan ajettu kuolonkolareitakin, joten poliisi kehottaa varaamaan matkaan aikaa ja iloista mieltä.

– Matkaan lähtiessä kannattaa varautua sekä aikataulullisesti että henkisesti siihen, ettei pysty ajamaan täysin oman rytminsä mukaan, Pahkin muistuttaa.

Hänen mukaansa liikenteessä on sopeuduttava liikennevirran tahtiin ja jätettävä hötkyily tai ohituspaineet mielestä.

Liian tiukkoja aikatauluja on turha laatia, sillä pitkillä matkoilla tarvitaan myös taukoja ja lyhyemmilläkin ajomatkoilla pitäisi olla jouston varaa, jos liikenteessä sattuu yllätyksiä.

Poliisin mukaan jonoutuneessa liikenteessä ohittelu on täysin turhaa. Sillä ei ajallisesti voita juuri mitään, mutta ajamisesta tulee silloin tempoilevaa ja rasittavaa itsellekin.

Ohittelut lisäävät haitariliikettä jonossa ja peräänajoriski kasvaa. Jos on kiireisellä mielellä ja ohittelee muita hätäpäissään, se lisää myös kolaririskiä kuten riskiä, että auto karkaa urissa käsistä tai kolaroi vastaan tulevan liikenteen kanssa.

Pahkin itsekin ajaa paljon Itä-Suomen talvisilla teillä.

– Kannattaa pitää järkevä välimatka eli turvaväli edellä ajavaan. Silloin pystyy lukemaan tienpintaa, sen pitävyyttä ja kuntoa sekä seuraamaan kauempana jonossa edellä olevia tapahtumia ja reagoimaan niihin ajoissa, hän neuvoo.

Kun jättää väliä edellä ajavaan, jää itselle pelivaraa seurata myös takaa tulevaa liikennettä.

Liikenteessä valvontaa

Poliisi valvoo joulun meno- ja paluuliikenteessä erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä.

Perinteisen valvonnan rinnalla toimii automaattinen liikennevalvonta eli kameravalvonta. Se tukee poliisin työtä, kun kameravalvonnan säästämä aika voidaan käyttää muun muassa ajotapavalvontaan.

Joulunpyhinä tehdään myös rattijuopumusvalvontaa kaupunkikeskustoissa ja talvilomakohteissa.

Sään puolesta ajokelin ei odoteta tuovan yllätyksiä, vaan sää jatkunee viime viikkojen malliin epävakaisena eli lauhan viikonlopun jälkeen luvassa voi olla taas lumisateita.

Pahkin muistuttaa vielä autoilijoita katsomaan, että autojen tavarat on kuormattu järkevästi ja turvallisesti. Erityisen vaarallista on, jos autossa olevat tavarat pääsevät sinkoutumaan ihmisten päälle esimerkiksi äkkijarrutustilanteessa.