Pääkirjoitus: Etätyö antaa tilaisuuden olla mökkipaikkakunnalla

Korona on muokannut suomalaisten arkipäivää voimakkaammin kuin mikään muu yksittäinen asia miesmuistiin. Kaikki piinallisen taudin aiheuttamat muutokset eivät kuitenkaan ole yksinomaan ikäviä. Moni on muuttanut olosuhteiden pakosta työskentelytapojaan siten, että muutos jää enemmän tai vähemmän pysyväksi.

Maaliskuussa moni toimistotyötä tekevät keräsi työpaikalta työvälineensä ja siirtyi tekemään töitä kotona. Tietoliikenneyhteydet ja laitteet ovat kehittyneet vuosien mittaan huimasti. Moni yllättyi, miten sujuvasti työt luistavat kotioloissa. Useat siirtyivät työskentelemään vapaa-ajan maisemiinsa. Näin käyttöaste nousi monella Leppävirran ja Vehmersalmen maisemissa sijaitsevalla vapaa-ajan asunnolla.

Leppävirta on viiden muun pohjoissavolaisen kunnan kanssa mukana hankkeessa, jolla pyritään houkuttelemaan lisää etätöissä olevia työskentelemään näihin maisemiin. Etätyöskentelyn ja lomailun yhdistävät kokeilut on tarkoitus toteuttaa ensi vuonna alkukeväästä. Mukana hankkeessa on matkailuyrityksiä, jotka tarjoavat kokeilijoille majoituksen ja tekemistä vapaa-aikaan. Kokeilun tarkoituksena on tarjota ensikosketus alueeseen, mikäli esimerkiksi maallemuutto tai pidempi etätyöskentely Leppävirralla kiinnostaa.

Kokeilu on mielenkiintoinen päänavaus. Vastikään perustettu Alapihan kartanon ystävien yhdistys on nostanut etätyöpisteiden tarjoamisen yhdeksi vaihtoehdoksi, mikäli kartanokaupat sujuvat yhdistyksen kannalta suotuisaan suuntaan. Lisäksi on muistettava jo se olemassa oleva etätyöntekijöiden määrä, mikä on vuoden mittaan ollut enemmän tai vähemmän Leppävirralla.

Silloin, kun työ ei ole paikkaan sidottu, on aiempaa pysyvämpi asettuminen vapaa-ajan maisemiin houkutteleva mahdollisuus. Tämä on nähtävä mahdollisuutena myös kunnan kannalta, sillä etätyöntekijät käyttävät paikallisia palveluita, ja joku saattaa pohtia jopa muuttoa Leppävirralle.

Silloin, kun työ ei ole paikkaan sidottu, on aiempaa pysyvämpi asettuminen vapaa-ajan maisemiin houkutteleva mahdollisuus.

Kommentoi