Uusi vetonaula Unnukkaan

Niinhän siinä sitten kävi, että leppävirtalaisten tuottajien suunnitelmasta tuli totta. Ajatus lähituotepuodista nousi esille keväällä, muutaman onnistuneen Reko-torin jälkeen. Nämä suurin piirtein tunnin mittaiset torimyyntitapahtumat osoittivat, että paikallisille tuotteille on kysyntää. Sitä riittää takuuvarmasti myös Leppävirran ulkopuolelta.

Unnukka on lähituotepuodille paras paikka. Viitostien varrella Kalmalahden rannalla se on ollut neljän vuosikymmenen ajan Leppävirran näyteikkuna. Tehtaanmyymälä oli ajatuksena silloin vuonna 1980 uusi, ja Hackman tiesi mitä halusi kun oli Unnukan toteutuksessa aktiivisena osapuolena. Hackmanin perua on nykyinen Iittalan myymälä. Aktiivisena oli myös Kerman Savi, joka silloin oli uusi yritys. Viitostien varressa oli silloinkin huomattavasti enemmän asiakasvirtaa kuin Heinäveden Raaminmäellä, jossa sielläkin toimi tehtaanmyymälä niin pitkään kuin toimi.

Jos Leppävirralla olisi tehty toisenlaisia ratkaisuja aikoinaan, olisi Kerman Savikin voinut olla leppävirtalainen yritys, toki toisella nimellä silloin, ja Bernerin tuotantolaitos voisi olla näissä maisemissa eikä Heinävedellä. Kun Ilkka Paatero haki 1970-luvulla sijoituspaikkaa Indalin tehtaalle, oli Leppävirta yksi vaihtoehto, mutta kunnanjohtaja Pentti Karppinen oli sitä mieltä että eipä nyt kun meillä on jo Huurre-Ureta...

Mutta Unnukkaan! Toimijoita on vuosien mittaan vaihtunut, ja tämä 40-vuotisjuhlavuosi on ollut varsinainen muutosten vuosi. Nyt näyttää hyvältä, kun talossa on uutta toimintaa ja jokainen liiketila täynnä. Unnukan ja sen ympäristön kehittäminen on tärkeää. Siinä vaiheessa, kun viitostien perusparannushanke Leppävirralta Kuopioon saa myönteisen rahoituspäätöksen, on ehdottomasti pidettävä huolta siitä, että jokainen ohikulkija tietää, mitä Leppävirralla on tien varrella tarjolla. Lähituotepuoteja ei Unnukan tuoreen tapauksen lisäksi ole tien varressa muualla kuin Heinolassa. Varkaudessa toteutusta pohdittiin ajatustasolla ja paikaksi kaavailtiin Warkauden Porttia, mutta asiassa ei ole edetty. Heinolan Heila vetää väkeä, ja samaa sopii toivoa myös Unnukan osalta.

Lauantaisissa joulunavajaisissa oli Unnukka täynnä porukkaa. Jopa niin täynnä, että muuankin kävijä kysäisi minulta, tuliko tästä nyt leppävirtalainen koronalinko.

Toivotaan, ettei tullut. Yksikin yskijä pystyy tungoksessa levittämään tautia tehokkaasti, jos sitä nyt sattuu liikkeellä olemaan. Tässä mielessä ihmetyttää, miten tiukasti esimerkiksi kulttuurialalle luodaan rajoituksia, vaikka turvajärjestelyt saadaan toteutettua huomattavasti tehokkaammin kuin vapaamuotoisessa yleisötapahtumassa tai vaikkapa jossain marketissa.

On ehdottomasti pidettävä huolta siitä, että jokainen ohikulkija tietää, mitä Leppävirralla on tien varrella tarjolla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat