Kirjastonurkka: 3000 sivua Leppävirran historiaa

Tämä uutinen ilmestyi Savon Sanomissa 11.2.1948.

Marja Annala

Tänä vuonna Leppävirran syntymäpäivää vietettiin maltillisesti koronaviruksen takia. Siitä, miten Leppävirran pitäjä syntyi aikoinaan, löytyy tietoa esimerkiksi 1967 julkaistusta Leppävirran kirjasta ja parikymmentä vuotta myöhemmin valmistuneesta Leppävirran historiasta. Historiakirjojen kirjoittajat käyttivät lähteenä muun muassa leppävirtalaisen Lyyli Sutisen keräämää lehtileikekokoelmaa. Vuosikymmenten ajan Lyyli leikkasi talteen sanoma- ja aikakauslehdistä Leppävirran kuntaa ja leppävirtalaisia koskevia artikkeleita sekä kuolinilmoituksia ja muita juttuja. Leikekirjoja kertyi loppujen lopuksi 13, yli 3000 sivun verran. Suurin osa lehtileikkeistä on vuosilta 1945-1974, ja niitä ovat hyödyntäneet Varkauden ja Leppävirran historian kirjoittajien lisäksi yliopistot, monet yhteisöt ja sukututkijat.

Kunnan arkistonhoitajana ja kotiseutumuseon hoitajana pitkään toimineen Lyylin puoleen käännyttiin kaikissa mahdollisissa Leppävirran historiaan, rakennuksiin ja ihmisiin liittyvissä asioissa. Vapaa-ajallaan hän ahersi lukuisissa yhdistyksissä sekä järjestöissä.

En ole alun perin kotoisin Leppävirralta ja innostuin kahlaamaan kaikki lehtileikekokoelmat läpi, koska huomasin sen olevan nopea tapa saada yleiskuva Leppävirran menneistä vuosikymmenistä. Ennen lehtileikekokoelmaan tutustumista en esimerkiksi tiennyt, että Paukarlahti ja kaksi muuta kylää valittiin vuonna 1964 kansalliseen mallikylähankkeeseen. Hankkeen aikana muun muassa istutettiin lähes sata puuta viitostien varrelle, ja nykyään ihailen usein korkeiksi kasvaneita puustoja kylän ohitse ajellessani. 1971 ilmestyneen jutun mukaan Apu-lehden toimittaja kävi haastattelemassa muutamaa syöpään sairastunutta sorsakoskelaista, jotka olivat ottaneet suolaviinan aseeksi tautia vastaan. He uskoivat suolaviinan ihmeitä tekevään voimaan.

Artikkeleista saa hyvän käsityksen myös siitä, kuinka maailma on muuttunut. Nykyään uutisoidaan ketjukolareista ja mökkimurroista, mutta vuonna 1946 uutiskynnyksen ylitti hevonen, joka varastettiin rekineen pappilan pihalta. Lyyli liimasi leikekirjoihin myös kaksi vaihtoilmoitusta: ”Morsiuspuku vaihdetaan revolveriin”, ”Kahden hengen teltta, kerran käytetty, vaihdetaan lastenvaunuihin”.

Muutama vuosi sitten leikekirjojen sivut ja kotiseutumuseon valokuvat skannattiin ja tallennettiin ulkoisille tallennusvälineille, jotta leikekirjoihin ja valokuviin voi tutustua joko kirjaston asiakastietokoneella tai omalla kotikoneella.

Keskustelu