Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Jokainen voi ehkäistä koronan leviämistä

Koronan kanssa on eletty maaliskuusta, ja poikkeuksellinen tilanne koettelee monen kestävyyttä. Yrittäjillä on tiukkaa, monessa perheessä ovat vitsit nyt vähissä. Pahinta on piinaava epätietoisuus siitä, kuinka kauan tämä kurimus vielä kestää, ja miten siitä selvitään.

Maaliskuussa poikkeusolot tulivat kuin salama kirkkaalta taivaalta. Keväästä selvittiin yleisesti ottaen pienillä naarmuilla, kun sairastuneiden lukumäärää tarkastellaan valtakunnallisesti. Kun kesällä alettiin rajoituksia purkaa, huokasi moni helpotuksesta, ja ehkäpä liian moni saattoi ajatella koko koronan olevan Suomen osalta ohi.

Nyt puhaltavat taas kolkommat tuulet, kun tauti leviää eri puolilla maata. Koronavirustilanne pahenee nopeasti. Uusia rajoituksia pohditaan, eikä kukaan osaa tässä vaiheessa sanoa, millaisia poikkeusoloja on odotettavissa, ja miten kauan toimitaan niiden mukaan.

Leppävirralla on viisi vahvistettua tartuntaa keväästä näihin päiviin. Lisäksi on mahdollisia koronatapauksia, joita ei ole virallisesti todettu. Määrä ei ole suuri, mutta tilanne voi muuttua nopeasti. Mikään kolkka Suomessa ei ole sellainen lintukoto, missä koronaviruksen yhtäkkinen leviäminen ei olisi mahdollista.

Korona on syytä ottaa vakavasti. Jokainen voi omalla toiminnallaan estää viruksen leviämistä. Jos tilanne saadaan pidettyä hallinnassa, ei tarvitse siirtyä pakollisiin rajoitustoimiin, jotka taas hankaloittavat jokaisen arkipäivää ja nakertavat monien leipäpuuta entisestään.

Käsihygieniaan kiinnitetään huomattavasti enemmän huomiota kuin ennen, mutta parantamisen varaa varmasti on. Turvavälejä muistetaan huonommin kuin olisi syytä. Kasvomaski on Leppävirran julkisissa tiloissa harvinaisuus. Maskin käyttö olisi syytä omaksua viimeistään nyt, kaikkien meidän parhaaksi.

Jos tilanne saadaan pidettyä hallinnassa, ei tarvitse siirtyä pakollisiin rajoitustoimiin.