Pääkirjoitus 6. lokakuuta 2020: Kenenkään ei tarvitse sietää kiusaamista

Kiusaaminen on ikuisuusongelma, joka nousee keskusteluun aina kun jotakin vakavampaa tapahtuu. Viime viikkojen kouluväkivaltatapaukset eri puolilta Suomea ovat sellaisia esimerkkejä, joita ei soisi tapahtuvan. Näin kuitenkin aika ajoin käy, kun tilanne pääsee kärjistymään.

Kivelän koulussa otetaan käyttöön uusi toimintamalli kiusaamisen kitkemiseksi. Kiusaamistapauksista ilmoittaminen tehdään mahdollisimman helpoksi. Näin pitää ollakin. Kiusaamiseen on puututtava välittömästi, jotta pahan kierrettä ei pääse syntymään. Ongelmien ei saa antaa paisua ja kärjistyä. Moni tapaus saadaan hoidettua pelkällä keskustelulla, eikä kiusaaminen monissa tapauksissa pääse onneksi etenemään kiusoittelua pitemmälle.

Uutuutena Kivelässä aloittaa vertaissovitteluryhmä, jossa oppilaat toimivat sovittelijoina. Heidän asiantuntemustaan mahdollisista arjen ongelmista onkin syytä käyttää hyväksi myös tällaisissa tapauksissa.

Kiusaaminen on asia, joka on otettava aina vakavasti. Kenenkään ei tarvitse sietää kiusaamista.

Koulussa opiskellaan tulevaa elämää varten. Työskentely ryhmässä niin, että toiset osataan ottaa huomioon, on tärkeä taito. Siihen kuuluvat myös hyvät käytöstavat, joiden merkitys on unohtunut valitettavan monilta aikuisiltakin varsinkin sosiaalisessa mediassa, joka on kiusaamisvälineenä kovassa käytössä.

Kouluissa on terästetty otetta. Kaikkeen eivät koulunkaan keinot ulotu. Kotien merkitys korostuu tässäkin yhteydessä. Vanhempien näyttämä esimerkki puree, puhutaanpa sitten tapakasvatuksesta tai suhtautumisesta muihin ihmisiin. Jokaisella kansalaisella on tässä yhteydessä peiliin katsomisen paikka. Jokainen voi vaikuttaa omilla teoillaan ja käytöksellään siihen, että kaikilla ja sitä kautta myös itsellä on parempi olo.

Ongelmien ei saa antaa paisua ja kärjistyä.

Keskustelu