Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 16.5.2023 Rohkeasti kantaa ihmisoikeuksien puolesta

Leppävirran kunnanvaltuuston kokouksessa maanantaina esitetty aloite, jossa esitettiin sateenkaariliputusta Leppävirralla valtakunnallisella Pride-viikolla, sai taakseen yli puolet valtuutetuista. Asian käsittely eteni poikkeuksellisen rivakasti, kun kunnanjohtaja Matti Raatikainen toi sen kunnanhallituksen eteen jo seuraavalla viikolla.

Keskustan valtuutettujen Auli Piiparisen ja Veera Ursinin laatima aloite sai taakseen valtuuston enemmistön, kun sen allekirjoitti 20 valtuutettua 35:stä. Perusteluissa mainitaan, että Leppävirran kuntastrategian tavoitteena on tarjota hyvää elämän laatua ja turvallisuutta kaikenikäisille leppävirtalaisille. Yhdenvertaisuuden edistäminen on tässä tärkeässä roolissa, ja käytännössä se tarkoittaa niin sukupuolten tasa-arvoa kuin ihmisoikeuksien ja vähemmistön oikeuksien edistämistä.

Pride-liputus ei ole keneltäkään millään tavalla pois.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia korostavia Pride-tapahtumia on järjestetty useissa kunnissa ja kaupungeissa jo vuosia. Leppävirta nousee pohjoissavolaisten kuntien joukossa tässäkin asiassa edelläkävijöiden rooliin. Valtaosa itäsuomalaista kunnista ei ole asiaan tarttunut millään tavalla.

1970-luvun alkuun oli homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos, ja sen jälkeen se luokiteltiin vielä sairaudeksi. Trans- ja muunsukupuolisista ihmisistä on alettu puhua ääneen huomattavasti myöhemmin.

Jokaisella ihmisellä on yhtäläiset oikeudet. Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän sukupuolen, sukupuolisen suuntautuneisuuden tai etnisyyden perusteella.

Silti erilaista syrjintää tapahtuu arjessa, muun muassa ennakkoluuloista ja tietämättömyydestä johtuen. Vähemmistöjen oikeuksista on syytä puhua. Pride-liputus ei ole keneltäkään millään tavalla pois.

Kunta ottaa vahvasti kantaa ihmisoikeuksien puolesta. Kirkon piirissä asia ei ole vielä tullut paikallisesti keskusteluun, vaikka Leppävirran seurakunta kuuluukin niihin, jotka sallivat samaa sukupuolta olevien rukoushetken toimitiloissaan. Tässä saumassa olisi myös seurakunnalla otollinen tilaisuus liittyä sateenkaarilipun kantajiin.

Kirjoitusta on muokattu 16.5.2023 klo 15.27. Leppävirran seurakunta sallii samaa sukupuolta olevien rukoushetket toimitiloissaan. Vihkimisestä pappi päättää omalla vastuullaan, mutta seurakunta ei ole tehnyt asiaan liittyviä päätöksiä.