Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arto Luostarinen Tuleeko uusi terveyskeskus ja miten lääkäripula helpottaa?

Olipa ikävää luettavaa 7.3. ilmestyneessä Soisalon Seudussa liittyen Leppävirran terveyskeskuksen lääkäripulaan.

Minulla on kyllä ikävä 1980-luvun lapsuusaikaa, kun tuli törmäiltyä vähän väliä.

Terveyskeskukseen ja hammaslääkärille pääsi paikkaamaan itseään helposti, lähes ajankohdasta riippumatta.

Kuten kaikki tietävät, Leppävirran terveyskeskus on elinkaarensa päässä ja kuntalaisten toiveissa on ollut pidemmän aikaa uuden terveyskeskuksen rakentaminen.

Nyt hyvinvointialueen johtamassa terveydenhuollossa on suuri kysymysmerkki, tuleeko uutta terveyskeskusta vai hoidetaanko tulevaisuudessa leppävirtalaisia Varkaudessa tai Kuopiossa, mikä on minun kauhukuvani.

Mikäli hyvinvointialue keskittää hoitajat ja lääkärit keskussairaaloihin ja KYS:iin, tuntuisi minusta että on käynnissä Leppävirran terveyskeskuksen alasajo.

Apulaisylilääkäriltä oli kyllä artikkelissa lohduttavia sanoja, että lääkärivaje korjaantuu elokuussa, mutta korjaantuuko – toivottavasti.

Mahtaakohan tämä hoitaja- ja lääkäripula johtua kenties hyvinvointialueen paisuneen johtoryhmän palkoista, joilla voisi palkata aika monta hoitajaa tai jopa muutaman lääkärin?

Tietenkin tämä terveydenhoidon henkilöstövaje on valtakunnallinen, eikä Leppävirrallakaan keskity pelkästään terveyskeskukseen.

Vajetta on myös lähihoidossa, vanhustenhoidossa ja lähes kaikilla terveydenhuollon sektoreilla.

Uskoisin että, hyvillä työolosuhteilla, riittävällä resurssoinnilla ja palkkauksella saataisiin korjattua tämä terveydenhuollon henkilöstövaje ja henkilöstökato.

Henkilöstövajetta ei todellakaan ole helpottanut, kun hoitohenkilökunta siirtyy yksityiselle sektorille ja ulkomaille paremman palkkauksen perässä.

Myöskään lakkoilukiellot sekä pakkorokotukset eivät ole lisänneet halukkuutta alalle.

On käynyt päinvastoin.

Poistuma muille aloille on vaan kiihtynyt.

Valtiollisesti ajatellen rahoitus näihin ongelmiin olisi helposti ratkaistavissa kun Arkadianmäellä otettaisiin pää pois pensaasta ja lopetettaisiin tämä holtiton rahan jako ulkomaille.

Ne rahat voi mainiosti sijoittaa terveydenhuoltoon, koulutukseen ja vanhusten hoitoon.

Nyt tietysti vaalien alla monen ehdokkaan suusta lipsahtelee näitä hoitajatakuita, hoitoonpääsyaikojen pienentämislupauksia, palveluseteleitä ja kaiken maailman vappusatasia.

Toivottavasti uudet kansanedustajat saavat tämän terveydenhoidon ahdingon korjattua.

Muistakaahan käydä äänestämässä eduskuntavaaleissa, koska äänestämättä jättäminen ei tuo ainakaan muutosta parempaan.

Kirjoittaja on Leppävirran Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja.