Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Alapihan kartanon lyhyt onni?

Kartano kävi pohjalla ja oli rapistumassa. Leppävirran kunta halusi päästä siitä eroon hinnalla millä hyvänsä. Joukko utopisteja halusi pelastaa upean kartanon ja osti sen yhdistyksen nimissä velkarahalla, ja kuvitteli, että leppävirtalaiset lähtisivät innolla mukaan yhteiseen kulttuurihankkeeseen.

Muutaman innokkaan talkoolaisen voimin rakennus remontoitiin ja sisätilat saivat uuden ja viihtyisän ilmeen, kahvilan, viehättäviä pikku huoneita, tunnelmallisen juhlasalin ja jopa taidegallerian isompia näyttelyitä varten. Kaikki ei ole kuitenkaan niin hyvin, kuin miltä näyttää.

Kuviteltiin, että yläkerran huoneiden vuokraamisella ja kahvilan tuotolla katettaisiin kiinteistön käyttökulut, sähköt ja lämmitykset. Kahvila tuotti alusta alkaen tappiota, ja oli lähes mahdotonta löytää edes kahvilanhoitajaa.

Kartanon tuottamat yleisötilaisuudet ovat saaneet pelkkää kiitosta. Kukaan upeista eri alojen asiantuntijoista ei ole pyytänyt luentopalkkiota. Luennoitsijat on saatu henkilökohtaisten kontaktien kautta.

Myös gallerian taidenäyttelyt ovat olleet menestyksellisiä, ja taloudellista tuottoakin on niistä saatu vaihtelevasti, Kuutti Lavosen näyttelystä jopa erinomaisesti.

Nyt tullaankin keskeiseen dilemmaan. Galleriaa ei voi pitää kiinni, taulujen pitää olla katsottavissa. Taloa ei voi pitää auki ilman henkilökuntaa, eli kahvilan pitää olla auki.

Kartanon toimintaa on pyörittänyt muutaman hengen ydinryhmä. Vapaaehtoista apua ei löydy tarpeeksi. Yhteiseksi hyväksi kokemamme työ on parhaimmillaan kivaa, ja ydinjoukkomme keskinäinen yhteishenki on erinomainen. Kuitenkaan aitoa ja laajempaa kiinnostusta tämänkaltaiselle kulttuuri-toiminnalle ei kunnassamme näytä olevan.

Kovalla yrittämisellä saatiin yhdistyksen talous syyskaudella tasapainoon, mutta tulevaisuus näyttää synkältä. Pelkäämme, että kaunis utopia sammuu mahdottomuuteensa. Tarvitsemme sekä taloudellista apua että vapaaehtoista työpanosta, uusia toimija-aktivisteja ja uusia ideoita. Muutamia työhuoneita on edelleen vapaana ja vuokrattavissa.

Olemme jälleen käynnistäneet kevätkauden ilmaistapahtumat ja toivotamme niihin tervetulleiksi entiset ja uudet uskolliset ystävämme. Kahvila on kuitenkin suljettuna ainakin toistaiseksi. Ajankohtaiset ohjelmatiedot löytyvät Alapihan Kartanon internetsivulta https://alapihankartano.yhdistysavain.fi/ ja yleisiltä ilmoitustauluilta.

Toivomme myös, että saisimme palautetta, mitä toiminnaltamme odotetaan.

Alapihan Kartanon ystävien puolesta