Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Valtion perustehtävistä ei leikata – leikataan yritystuista ja kolmannelta sektorilta

Viimeisen kuukauden loppukiri alkoi, kun eduskuntavaalien vaalipäivä on 2. huhtikuuta. Kuopion tammimarkkinoilla oltiin puolueen terävän pään kanssa telttailemassa. Mukavia keskusteluja syntyi kuopiolaisten kanssa, yhteistä ihmisille oli huoli valtion velan hoidosta ja rahojen riittävyydestä terveydenhoitoon ja sosiaaliturvaan. Liberaalipuolue esitti tammikuussa julkaistussa leikkauslistassa vuoden työn yhdessä paketissa, eli valtion budjetti oli käyty läpi rivi riviltä ja säästöjä löytyi 9,1 miljardia euroa.

Tämä lista on kaikkien luettavissa puolueen sivuilta. Isoimmat näistä säästöt löytyivät yritystuista, 3,4 miljardia euroa.

Suurin osa yritystuista on säilyttäviä tukia, eli tuetaan olemassa olevaa toimintaa, hyvin pieni osa tuista kohdistuu kehitykseen ja tutkimukseen.

Tämän pitäisi olla tasan päinvastoin.

Lisäksi kun yritystukia saa vain osa yrityksistä niin pelikenttä ei ole tasainen, tuloksena on epäreilu kilpailutilanne osalle yrityksistä.

Toinen iso menoerä on kolmannen sektorin järjestöt ja muut suojatyöpaikat joista löytyi 1,4 miljardia leikattavaa, esimerkkeinä tästä poliittiset järjestöt, urheilun kattojärjestöt ja erilaiset säätiöt.

Lisähaasteena näissä on se, että toiminta ja kirjanpito eivät ole läpinäkyvää eikä tuloksia myöskään mitata rahan jakajan eli valtion toimesta. Joidenkin järjestöjen toiminnan ainoa tehtävä on hakea tukea seuraavalle vuodelle.

Osa näistä edunsaajista on myös politiikan farmiliigan suojatyöpaikkoja. Esimerkkinä Suomi-Venäjä -seura, tai Työväen Urheiluliitto.

No alkuvuodesta muutamat puolueet aktivoituivat kertomaan omista leikkauksistaan.

Taloustieteen professori Jouko Vilmunen arvioi SDP:n, kokoomuksen ja perussuomalaisten talouspoliittiset ohjelmat.

Kaikista kolmesta ohjelmista puuttuivat konkreettiset keinot talouden tasapainottamiseksi. Kokoomus oli huonoista paras, muilla kahdella enemmän höttöä.

Keskustakin on myös tullut kaapista ja kertoi helmikuussa 2,5-3 miljardin sopeutuksista. Puolue ei tosin kertonut mihin ne kohdistuisivat.

Yhteistä kaikille näille suunnitelmille on se, että konkretia puuttuu, ei kerrota mistä leikataan ja mistä ei leikata.

Äänestäjän on hyvin vaikea näiden perusteella tehdä järkeen perustuvaa äänestyspäätöstä.

Sen sijaan Liberaalipuolue kertoo budjetin rivi riviltä, että mistä leikataan. Kertoo myös, että mistä ei leikata: koulutus, sosiaaliturva, terveydenhoito, puolustusvoimat ja poliisi. Eli valtion perustehtävistä ei leikata.

eduskuntavaaliehdokas (lib.)

Leppävirta