Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus 14.3.2023 Ruokahuollon vaihtoehdot on puntaroitava

Leppävirran kunnan ateria- ja siivouspalveluiden kilpailutus jakaa päättäjien mielipiteitä. Kunnanhallituksessa käydyn keskustelun tuloksena päätettiin ottaa aikalisä ja katsotaan kuluvan vuoden yksikkökohtaiset todelliset ja vertailukelpoiset hinnat. Kuluva vuosi näyttää, mihin haarukkaan ne sijoittuvat, kun sote-puolen ateriat eivät enää ole mukana tässä kokonaisuudessa.

Päättäjillä on vuosi aikaa kypsytellä ratkaisua.

Hävinneen esityksen mukaan ruokahuollon ja siihen liittyvien siivouspalveluiden palvelutuotannon kilpailutus olisi käynnistetty huhtikuussa. Siivouspalvelut muissa kohteissa jäisivät Leppävirran kunnan omaksi toiminnaksi. Aikalisä noudattaa työntekijäjärjestöjen (JHL ja Jyty) tahtoa erimielisinä päättyneiden yhteistoimintaneuvotteluiden jälkeen.

Pohjois-Savon aluehallituksen viime huhtikuussa tekemä päätös hyvinvointialueen seitsemän tuotantokeittiön mallista merkitsi sosiaali- ja terveydenhuollon aterioiden valmistuksen loppumista Leppävirralta. Kunnalle jäivät koulujen ja päivähoidon ateriapalvelut, mikä merkitsee noin 1 300 ateriaa koulupäivinä. Kunta alkoi viime vuonna kartoittaa yksityisten toimijoiden kiinnostusta markkinavuoropuhelumenettelyllä ja on käynyt lisäksi keskustelua ruokahuoltopalvelut hyvinvointialueelle tuottavan Servica Oy:n kanssa. Konsulttiyhtiö FCG Finnish Consulting Group Oy teki kaksi vuotta sitten kunnalle selvityksen, jossa todettiin, että uuden keskuskeittiön rakentamiskustannukset ovat kolmisen miljoonaa euroa. Keskuskeittiö toimii terveyskeskuskiinteistössä, joka jää pois käytöstä sitten kun uusi sote-keskus rakennetaan.

Keskusteluja on käyty toimintamallista, missä ruokapalvelut toteutetaan hajautetusti hyödyntämällä nykyisiä keittiötiloja. Tämä vaatii investointeja, mutta ei siinä suuruusluokassa mitä uusi keskuskeittiö maksaisi. Nyt päättäjillä on vuosi aikaa kypsytellä ratkaisua, kuka valmistaa tulevaisuudessa kouluateriat Leppävirralla ja missä toimitiloissa. Vaihtoehdot on kammattava huolella ja avoimesti.

Pääkirjoitusta korjattu 14.3. klo 9.40 täsmentämällä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n lyhenne oikeaan muotoon.