Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus 7.3.2023 Kotiseudulla riittää lomatekemistä

Tällä viikolla vietetään perinteistä talvilomaviikkoa Leppävirran ja Vehmersalmen kouluissa. Tälle säännönmukaisesti viikolla 10 vietettävälle lomaviikolle pyrkivät myös monet lapsiperheiden vanhemmat ajoittamaan oman talvilomansa. Pohjoisen hiihtokeskukset kutsuvat samoin kuin kylpylät ja suuremmat kaupungit. Koronaa edeltävien aikojen tasolle ei ulkomaanmatkailussa ole noustu.

Suurin osa pysyy kuitenkin kotinurkissaan. Kotiseudulla riittääkin tekemistä ja kokemista jokaiselle.

Monelle löytyy ennestään käymättömiä paikkoja jopa yllättävän läheltä.

Talvilomaviikolla Leppävirran korkeuksilla eletään tällä kertaa täyttä talvea, puhutaanpa sitten lumen määrästä tai pakkasasteista. Talviloman sijaan puhutaan perinteisesti myös hiihtolomasta, vaikka yhä harvempi koululainen laittakaan suksia jalkaan. Kelit ovat hiihtäjiä varten kutakuinkin kohdallaan. Latujen hoito herättää keskustelua Soisalon Seudun mielipideosastolla. Voi kuitenkin todeta, että Leppävirralla on varsin kattava ja monipuolinen latuverkosto, jonka hoitotaso kestää myös vertailun. Talvilomaviikolla on hyvä tilaisuus kaivaa sukset esiin ja käydä testaamassa paikallisia hiihto-olosuhteita, eikä ole lainkaan pahitteeksi, jos hiihtoinnostus siitä tarttuisi. Leppävirran laduille mahtuu nykyistä enemmän hiihtäjiä.

Luistelun makuun pääsee Vokkolassa ja kylien kaukaloissa, joiden ylläpidossa kyläaktiivit tekevät kunnioitettavaa työtä. Leppävirralla olisi syytä tutkia mahdollisuuksia myös retkiluisteluun Kalmalahdella ja vaikkapa Laakunlammella. Ideaa on silloin tällöin väläytelty, mutta kokeilu tyssäsi yhteen talveen. Olisiko aika kaivaa suunnitelma esiin?

Lomalaisten kannattaa myös etsiä tietoa alueen laavuista ja muista retkeilykohteista. Monelle löytyy ennestään käymättömiä paikkoja jopa yllättävän läheltä. Jos ulkoilukelit eivät suosi, sisäkohteita riittää Vesileppiksestä kirjastoon. Merta edemmäs kalaan ei ole pakko lähteä.