Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pekka Nykänen Olipa kerran kyläpankki, asiakas ja naapurikylän naapuripankki

Olipa kerran oman kylän oma pankki ja avoinna arkisin, Kyläläiset antoivat yhtenään sen asiakaspalvelusta positiivista palautetta. Olipa myös oman kylän ainoan pankin iäkäs ja liikkumisrajoitteinen pitkäaikainen jäsenomistaja ja asiakas.

Sitten pankki liitettiin osaksi suurta finanssikonsernia tiedotuksin, että palvelut jopa paranevat. Ei tainnut tarkoittaa asiakaspalvelua. Ikiasiakas sai sitkeällä jonotus-/rahastuspuhelimella asioimisajan ehkä kolmen viikon päähän klo 14.

Kokeilipa asiakas saada ajanvarauksen tuohon kotinsa vieressä sijaitsevan pankin ulko-ovelle kolkuttamalla, mutta kohtelias siivooja huuteli lukitun oven takaa, ettei ketään ole paikalla.

Netissä ilmoitetut aukioloajat eivät pankin kertoman mukaan kuulu heidän vastuulleen. Niinpä asiakkaan asiakirjat olivat kiireellisyydestä huolimatta jumissa pankissa.

Luonnollisesti käyttäytyvää tuttua virkailijaa ei ollut tavattavissa ikiaikoihin. Palautteen otti vastaan rivimies tai -nainen, toki osaaja ammatissaan.

Palautteella ei ollut merkitystä. Eihän esimiestä saanut rasittaa peräti asiakaspalvelulla. Sehän oli esimies. Niinpä ei kuulemma voitu kertoa edes esihenkilön nimeä tai yhteystietoja.

Pelkkä pankkitiskin takaa lausuttu pahoittelu tai anteeksipyyntö ei tuonut parannuksia palveluun.

Kokeilipa sinnikäs asiakas myös verkkopankin robottia. Eipä asiakas osannut kiteyttää asiaansa robotin edellyttämälle ymmärrystasolle.

Toisaalta olihan robottia huvittavaa jonottaessa kiusata naurettavilla kysymyksillä ja päästellä selkäkeikkanauruja sen oivalluksille.

Olipa myös naapurikylän naapuripankki. Sieltä sai kuulemma varattua aikoja puhelimella, eikä tarvinnut aina istua kotona pöytälaatikolla kaivelemassa sähköisiä tunnuksia tahi tunnuslistaa manuaalisenakaan.

Tiedettiin hoituvan asiat yleensä vaikeatkin kertakäynnillä ilman viikkokausien jonotusaikoja ja rahastavia pimpeli-pampelipuheluita. Ikiaikainen kyläpankin asiakas halusi vaihtaa pankkia.

Kertyyhän tilille rahaa kuukausittain yli 2 000 euroa ja onpahan osakesäästäjä 50 eurolla kuukausittain. Lainaa on kiinteistöä vastaan runsaasti.

Naapurikylän naapuripankki pystynee tarjoamaan parempaa palvelua ja ainakin parempaa kuin nykyinen kyläpankin haaraosasto. Pankiksihan sitä kyllä kutsutaan.

Uudesta pankista voisi tiedustella näkemyksiä ja pankin vaihtoon liittyviä ehtoja livenä puhelimitse tai sähköisesti. Välittäisikö uusi pankki asiakkaistansa oikeasti ja käsittelisikö se asiakkaita ihmisinä ja yksilöinä eikä massana. Asettaisiko uusi pankki hyvän asiakaspalvelun ykköstavoitteeksi nopean, asiapohjaisen, osaavan ja riittävän henkilöstön sekä jonottamattomuuden, mutta ennen kaikkea ja erityisesti digiosaamattomista huolehtimisen.

Sen pituinen se.

Kirjoittaja on varatuomari ja valtuustoryhmän puheenjohtaja (kok.)