Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 21.2.2023 Pellot valjastetaan biokaasutuotantoon

Keskisavolaiset pellot alkavat entistä varmemmin tuottaa biokaasun raaka-ainetta. Leppävirralle tammikuussa perustetun Vienvi Oy:n tavoitteena on tehdä sopimukset biokaasun raaka-aineesta ainakin 70 tilan kanssa, jotka kaikki sijaitsevat muutaman kymmenen kilometrin säteellä Riikinnevasta, Leppävirran lisäksi Varkaudessa, Joroisissa ja Pieksämäellä.

Yritys tekee sopimukset niin tilojen, kuljetusyrittäjien kuin Wega Group Oy:nkin kanssa. Wegan tarkoituksena on käynnistää biokaasutuotanto Riikinnevalla muutaman vuoden sisällä. Heinän, oljen ja lannan lisäksi biokaasun raaka-aineena käytetään Riikinvoima Oy:lle kotitalousjätteen mukana tulevaa biojätettä.

Tiloilla avautuvat uudenlaiset mahdollisuudet.

Biokaasutuotannossa on tekemistä, jos hallituksen asettama neljän terawattitunnin tuotantotavoite aiotaan vuosikymmenen loppuun mennessä saavuttaa. Tällä hetkellä biokaasutuotannossa ei päästä edes yhteen terawattituntiin. Biokaasua tuotetaan enimmäkseen biojätteestä ja jätevesilietteistä. Maatalouden biomassoja ei juuri käytetä ja tässä Wega Group Oy näkee suuret mahdollisuudet. Keski-Savon alueella riittää vajaakäytöllä olevia peltoja, jotka on nyt otettavissa uudenlaiseen tuotantoon. Tiloilla avautuvat puolestaan nyt uudenlaiset ansaintamahdollisuudet.

Vienvi Oy:n perustaminen on osaltaan harppaus kohti paikallista biokaasutuotantoa. 30–40 miljoonan euron investointipäätös on määrä tehdä ensi vuonna ja raskaan liikenteen polttoaineeksi tarkoitetun nesteytetyn biokaasun tuotannon käynnistyä 2026. Wega Group Oy:n toinen hanke on vielä suurempi. Jos Riikinnevalla ryhdytään jalostamana myös synteettistä metaania, kyse on reilun 200 miljoonan investoinnista.

Riikinnevan alueen merkitys nousi useasta puheenvuorosta ja näkökulmasta esiin Leppävirralla perjantaina järjestetyssä Kestäviä energiaratkaisuja etsimässä -seminaarissa. Alueen mahdollisuuksista mainitsi myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) lauantaina Leppävirralla järjestetyn maakunnallisen yrittäjäjuhlan puheessaan. Leppävirran rooli Itä-Suomen uusiutuvan energian edelläkävijäpaikkakuntana vahvistuu.