Leppävirran kunta kokeilee tänä vuonna osallistavaa budjetointia. Tähän tarkoitukseen on talousarviossa korvamerkitty 30 000 euroa, ja näinä aikoina käynnistyy kysely kuntalaisille. Kaikilla on mahdollisuus esittää ideoita tämän määrärahan käytöstä. Kunnanhallituksen asettama työryhmä käy ideat läpi, työstää niitä tarpeen mukaan ja tekee esityksensä, jonka pohjalta kunnanhallitus päättää toukokuussa määrärahan käyttötarkoituksesta.
Pohjois-Savossa vastaavaa on kokeiltu Rautalammilla ja Vieremällä. Leppävirran kanssa samaan aikaan osallistuvaa budjetointia on toteuttamassa Siilinjärvi, missä kuntalaisilla on mahdollisuus seurata digialustalta reaaliajassa, miten ideoiden käsittely etenee.
Leppävirralle tästä sopii toivoa pysyvää käytäntöä.
30 000 euron määräraha ei ole Leppävirran kunnan budjetissa iso siivu, mutta kuitenkin sellaista kokoluokkaa, jolla on jo vaikuttavuutta. Summalla pääsee toteuttamaan yhden isomman idean tai useita pienempiä. Esimerkiksi Riihimäellä on menossa parhaillaan äänestysvaihe, ja ideoiden joukossa on paikallisen uimarannan kohentamista, sähköautojen latauspisteitä, frisbeegolfradan päivitystä ja välipalan tarjoilua kouluissa.
Ideahaitari venyy siis laajalle. Toivon mukaan ideoita nousee mahdollisimman paljon esille. Äänestäjiä luulisi olevan liikkeellä nyt sankoin joukoin, kun kerran rahaa on jaossa ja kohteena on oma elämä, omaan arkeen ja asuinympäristöön vaikuttavat asiat. Ideoiden joukossa saattaa olla sellaisiakin, joiden toteuttaminen ei ole tässä yhteydessä ja tämän määrärahan puitteissa mahdollista, mutta ne saattavat herätellä päättäjiä tarttumaan ja viemään asiaa eteenpäin toista kautta.
Osallistuminen ja osallistaminen on kunnille tärkeää. Kunnallinen päätöksenteko tuntuu kiinnostavan yhä harvempia, kun katsoo äänestysinnokkuutta kuntavaaleissa ja poliittisten ryhmien tuskaa saada uusia ja varsinkin nuoria ehdokkaita listoilleen. Kuntalaisaloitteita käytetään Leppävirralla vaikuttamisen keinona aniharvoin. Tilanteessa, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut ovat siirtyneet hyvinvointialueiden harteille, lepää kuntien olemassaolo yhä vahvemmin lähidemokratian perustalla. Osallistuva budjetointi on konkreettinen keino lisätä asukkaiden kiinnostusta omaa kotikuntaa kohtaan. Leppävirralle tästä sopii toivoa pysyvää käytäntöä. Siihen vaikuttaa asukkaiden innostus asiaa kohtaan.