Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 17.1.2023 Kylätoiminta vaatii nuorennusleikkauksen

Sorsakosken Seurala täyttyi sunnuntaina juhlijoista. 120-vuotiaan rakennuksen hyväksi järjestetty konsertti saatiin toteutettua omin voimin, jotka Sorsakoskella ovat poikkeuksellisen vahvat. Oma soittokunta säesti oman kylän poikaa Jorma Hynnistä sekä kesäsorsakoskelaista Kristian Meurmania, joka tuurasi niinikään sorsakoskelaista Kristiina Braskia. Lisäksi puhujana kuultiin liikemies Harry ”Hjallis” Harkimoa, jolla on omat Sorsakoski-sidoksensaä.

Kuinka monta kylätaloa on käytössä kymmenen vuoden kuluttua?

Tapahtumalla rahoitettiin Seuralan energiaremonttia. Kylätalot ovat melkoisia energiasyöppöjä, ja tukalaksi menee, kun ylläpito- ja remonttikulut katetaan talkoovoimin ja tilavuokrilla. Tarpeelliset avustukset ovat tervetullutta täydennystä, mutta toiminta ei pyöri niiden varassa.

Kylätalot ovat useimmiten kylätoiminnan keskipisteenä. Muutamassa kylässä asiat ovat järjestyneet toisin. Paukarlahtelaisilla oli onni saada koululleen omistaja, joka tarjoaa tilat kyläyhdistyksen käyttöön. Timolalla ei ole taloa rasitteenaan, vaan koulun tilat ovat käytössä kuten myös Oravikoskella. Kyläkoulut toimivat niin kauan kuin kylillä on riittävästi lapsia. Kylätalot taas niin kauan kuin toimintaa ja tekijöitä riittää. Leppävirta on tunnettu vireistä kylistään, mutta kuinka kauan ne pysyvät vireinä? Kuinka monta kylätaloa on käytössä kymmenen vuoden kuluttua? Entä vuonna 2050?

Näitä asioita on syytä pohtia kyläyhdistyksissä ja kyläneuvostossa. Kylätoiminta hiipuu, jos uusia toimijoita ei löydy. Toimintaa on kehitettävä nuorten ehdoilla ja houkuteltava tuoreita voimia mukaan. Leppävirralle muuttavien kytkeminen yhteiseen toimintaan on todella tärkeää. Ennen kaikkea mahdollisten maahanmuuttajien kotouttaminen siten, että kaikki tuntevat itsensä leppävirtalaisiksi, on yksi tulevaisuuden ydinkysymyksistä myös kylien tulevaisuuden kannalta. Uusia kylätoimijoita tarvitaan kohta kipeämmin kuin koskaan ennen.